Reserve-onderdelen stuk duurder door Brusselse ingreep

Reparaties van consumentenproducten, van koffiezetapparaten tot auto's, kunnen aanzienlijk duurder worden als een nieuwe Europese richtlijn van kracht wordt. Minister Wijers verzet zich om strategische redenen nog tegen invoering van de richtlijn maar heeft al te kennen gegeven dit verzet te laten varen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De zogeheten modellenrichtlijn bepaalt dat het uiterlijk van een product beschermd is. Hierdoor krijgen alleen de fabrikanten het recht de voor het uiterlijk bepalende onderdelen van een product te maken. Nu worden deze onderdelen vaak gemaakt door onafhankelijke producenten, die vaak goedkoper kunnen werken.

In Nederland loopt vooral de autovereniging Rai te hoop tegen de nieuwe richtlijn. De Rai vreest dat invoering hiervan kan leiden tot een aanzienlijke stijging van de garagerekening. Ook de verzekeringspremies voor auto's kunnen hierdoor omhoog schieten.

'Het gaat om onderdelen die het model van een auto bepalen', zegt een woordvoerder van de Rai. 'Van spatborden tot voorruiten, van wieldoppen tot portiers.' Volgens de Rai wordt voor twee miljard gulden aan onderdelen voor de buitenkant van de auto verkocht, waarvan een kwart door onafhankelijke producenten is gemaakt.

Invoering van de richtlijn kan volgens de Rai tot een prijsstijging met enkele tientallen procenten van onderdelen leiden. De Rai baseert deze schatting op ervaringen in Duitsland enkele jaren geleden. Daar werd toen het monopolie van fabrikanten doorbroken wat ertoe leidde dat de prijzen van onderdelen met 40 procent omlaag gingen.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken noemt deze raming aan de royale kant. 'Op de berekeningswijze valt wel wat af te dingen, en dan zeg ik het heel voorzichtig.'

Behalve een hogere garagerekening vreest de Rai ook hogere verzekeringspremies. De Europese verzekeraars keren jaarlijks 32 miljard gulden uit voor reparatieonderdelen. De richtlijn zou ook de nekslag zijn voor importeurs en groothandels in 'onafhankelijke' onderdelen.

Volgens de Rai onderkent minister Wijers van Economische Zaken het probleem van de nieuwe richtlijn, maar onderschat hij ook de risico's. 'Hij gebruikt deze toestand om zijn zin te krijgen op het dossier van de parallelimport', aldus de Rai.

De woordvoerder van Wijers formuleert het anders. Volgens hem heeft de minister van de 'toevallige omstandigheid' gebruik gemaakt dat de richtlijn met unanimiteit moet worden aangenomen. Door de besluitvorming te blokkeren ('hij heeft zijn verzet nog niet gestaakt') wil Wijers bereiken dat in Europa de discussie over parallelimport opnieuw zal worden aangezwengeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden