Repeterende schenking: nieuw smeermiddel voor de woningmarkt?

Nu de mogelijkheid belastingvrij een ton te schenken per 31 december definitief eindigt, hebben de notarissen een nieuw fiscaal smeermiddel voor de woningmarkt op het oog: de zogeheten repeterende schenking van vijf mille per jaar. Er is maar een probleem: het mag niet van de Belastingdienst.

Beeld anp

Met een repeterende schenking wordt van tevoren vastgelegd dat een kind voor een langere periode elk jaar op 1 januari belastingvrij 5000 euro van zijn ouders krijgt. Dat bedrag mag sowieso al jaarlijks belastingvrij geschonken worden, maar een bank of andere hypotheekverstrekker weet nooit zeker of het ook gebeurt. 'Er kan ruzie ontstaan, of een ouder kan wilsonbekwaam worden', zegt Aniel Autar, de bedenker van het plan en de voorzitter van de EPN, de vereniging van notarissen die zich met vermogens en erfenissen bezig houden.

'Maar als het zwart op wit staat dat de schenking jaarlijks wordt gedaan, heeft de bank als extra zekerheid dat er naast een inkomen uit arbeid jaarlijks 5000 euro binnenkomt van de ouders. Dat scheelt voor de koper nogal. Die kan 400 euro meer maandlasten hebben.' Volgens Autar heeft een geraadpleegde bank al aangegeven dat zo'n extraatje inderdaad een zetje geeft om een hypotheek te verstrekken.

Teruggefloten
De repeterende schenking leek al rond. Toen de zaak als potentiële mogelijkheid aan de Belastingdienst werd voorgelegd, meldde in elk geval één inspectie akkoord te gaan. Maar die werd vlak voor de zomer landelijk teruggefloten. Nadat experts het geval bekeken hadden, oordeelde de Belastingdienst dat het niet mag. Op het moment dat vastgelegd wordt dat er tien jaar lang vijfduizend euro per jaar wordt overgemaakt, ziet de Belastingdienst dat als één schenking van 50 duizend euro. En daar moet dan belasting over betaald worden. Zo staat het in de wet, waarmee fiscaal de lol eraf is met de repeterende schenking.

Heel kinderachtig, vindt EPN-voorzitter Autar. 'Het kost de Belastingdienst geen cent. Als elk jaar vijfduizend euro wordt geschonken, krijgen ze niks. Maar als het voor tien jaar wordt afgesproken, moet er opeens wel belasting betaald worden. Waarom eigenlijk?'

De vraag is wel waar het nieuwe extraatje voor nodig is. Mede door de eenmalige mogelijkheid een ton belastingvrij te schenken, begint de woningmarkt serieuze tekenen van herstel te tonen. Bovendien mogen ouders hun kroost volgend jaar nog steeds 52 duizend euro belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis, als het kind jonger is dan 40 jaar.

Nieuwe omzet
Waarom dan nog een fiscaal gefaciliteerde repeterende schenking erbij? Zijn de notarissen soms op zoek naar nieuwe omzet? 'Nee', zegt Autar. 'Zo'n akte kan bij de notaris geregeld worden, maar het kan ook bij de bank, dus daar gaat het ons niet om. Het helpt de woningmarkt, daar profiteren we allemaal van. En bij die ton belastingvrij was er kritiek dat het alleen voor rijke mensen was. Met de repeterende schenking kunnen ook mensen met weinig vermogen iets doen voor hun kinderen.'

De EPN roept de politiek daarom op de Belastingdienst terug te fluiten, zodat de repeterende schenking mogelijk wordt. De Vereniging Eigen Huis steunt het pleidooi, omdat het starters helpt een hypotheek te krijgen. 'Als de schenker, de begunstigde en de bank het alle drie zo willen en kunnen regelen, moet het niet onmogelijk gemaakt door een bureaucratische regel', zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden