van het kastje naar de muurdefecte traplift

Reparatie nieuwe traplift duurt zó lang dat de gebruiker overlijdt voordat hij hem kan gebruiken

Herstel van een gloednieuwe, maar niet-functionerende traplift van PractiComfort duurt zó lang dat de gebruiker overlijdt voordat hij de lift kan gebruiken.

Beeld Sanne De Wilde

De klacht

Ghislaine Giezenaar wilde dat de laatste levensfase van haar 90-jarige vader zo prettig mogelijk zou verlopen. Dus toen hij afgelopen zomer een aantal dagen werd opgenomen in het ziekenhuis, lieten zijn kinderen alvast een traplift van de firma PractiComfort installeren bij hem thuis. Kosten: 5.000 euro.

Bedoeling is dat hij deze lift nog maanden, zo niet jaren zal kunnen gebruiken. Maar op de dag van ontslag uit het ziekenhuis blijkt Giezenaars vader uitgezaaide kanker te hebben en nog maar even te leven.

‘Groot was de teleurstelling toen de lift het bij onze demonstratie niet deed’, mailt Giezenaar. ‘Gelukkig was er 24-uursservice. Niet dus. De monteur van de regio Limburg was ziek en er was niemand beschikbaar. Noodgedwongen week mijn vader uit naar een hotel.’

PractiComfort stuurt pas na twee dagen een monteur. Ook dat mondt uit in een deceptie, zegt Giezenaar: ‘Er bleek een nieuw onderdeel nodig voor de – nieuwe!! - traplift. Levertijd: twee weken. Alternatieven, zoals een nieuwe traplift installeren, waren volgens PractiComfort niet mogelijk.’

Intussen kan Giezenaars vader niet boven slapen en douchen. Hij wordt gewassen met een bakje water en een washandje.

Giezenaar zet alles op alles om de lift eerder te laten repareren. Ze belt in tien dagen drie keer met het bedrijf. Zonder resultaat.

De tweede monteur komt uiteindelijk veertien dagen na het ziekenhuisontslag, maar ook hij krijgt de lift niet gefikst. ‘De voetenplank werkte niet, handmatig bedienen werkte alleen soms’, schrijft Giezenaar. ‘Vier dagen later was de volgende reparatie gepland: er kwam niemand.’

Twee dagen later vertrekt Giezenaars vader naar een hospice. Daar overlijdt hij na ruim een week. Hij heeft dan twee keer in de lift gezeten, ‘een keer omhoog, een keer omlaag’.

Verbolgen over de gang van zaken stuurt Giezenaar in juli een klachtmail naar PractiComfort. Pas begin september komt de reactie. Het bedrijf gaat niet in op de klachten. Wel laat het weten dat het conform de algemene voorwaarden de traplift niet terugneemt, omdat deze een rechte leuning heeft.

Talloze genoegdoeningspogingen later mailt Giezenaar in december de Volkskrant, in de hoop dat het bedrijf in ieder geval excuus maakt, de traplift gratis komt verwijderen en de hotelnacht à 111 euro vergoedt. Die 5.000 euro neemt zij als verlies. ‘Verschrikkelijk dat een bedrijf hiermee wegkomt.’

Verweer

Na een contactverzoek belt PractiComfort de Volkskrant dezelfde dag nog terug. Het bedrijf belooft met de klacht aan de slag te gaan.

Kort daarna belt een medewerker Giezenaar. In eerste instantie is zij geagiteerd dat Giezenaar de krant heeft benaderd. Later in het gesprek biedt zij toch aan de traplift kosteloos te verwijderen en de hotelkosten te vergoeden.

Na veel aandringen wordt de lift eind februari verwijderd. De hotelkosten volgen een maand later, na weer een boel onbeantwoorde mails en herinneringen.

Tegen de Volkskrant blijft PractiComfort nagenoeg stil. Na vier mails met het verzoek om een reactie, mailt PractiComfort eind januari dat het ‘een passende oplossing’ heeft gevonden. Verder gaat het bedrijf niet op vragen in.

Ook gemangeld door bedrijf of overheid? Mail uw ervaring naar kastjemuur@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden