'Reorganisatie KLM kan veel efficiënter'

De reorganisatie bij KLM, waarbij tweeduizend banen zouden worden geschrapt, kan veel efficiënter. Volgens de ondernemingsraad kan de luchtvaartmaatschappij met minder banenverlies meer besparen....

Van onze verslaggeefster

KLM kondigde in maart aan zwaar te moeten bezuinigen vanwege de snel stijgende kerosineprijzen en de overcapaciteit op intercontionentale routes. Zondag liet de luchtvaartmaatschappij weten de plannen van de OR te moeten bestuderen alvorens een reactie te kunnen geven.

De OR presenteerde zaterdag een alternatief reorganisatieplan aan het KLM-bestuur. Daaruit blijkt dat de KLM 605,5 miljoen gulden kan besparen, ruim vijftig miljoen meer dan het oorspronkelijke reorganisatieplan van de KLM-directie. Dat bedrag kan volgens de OR worden gehaald door niet meer dan 1343 arbeidsplaatsen te schrappen.

De OR vindt dat KLM overdrijft door te stellen dat er tweeduizend banen moeten verdwijnen. 'Het luiden van de noodklok hoeft niet in die mate', schrijft ze in een persbericht. De raad merkt op dat de afgelopen weken al veel KLM-medewerkers de maatschappij hebben verlaten, omdat ze geen zin hadden in een onzekere toekomst. Daarnaast zijn bij veel tijdelijke werknemers de contracten niet verlengd.

De OR stelt tevreden vast dat het management binnen het bedrijf al duidelijk zuiniger werkt. Tot slot schat de raad in dat de productieverhoging van de olieproducerende landen de kerosineprijs zal drukken.

FNV Bondgenoten is positief over de plannen, maar kan de definitieve betekenis ervan op enkele punten nog niet aangeven. Een daarvan is het aantal gedwongen ontslagen, dat bij het begin van van de reorganisatie op zeshonderd werd geschat. Inmiddels zou dat aantal zijn teruggebracht tot 300 of 350. De bond verwacht zelf dat een nog lager aantal haalbaar moet zijn. Op welk aantal de OR in haar plan uitkomt weet de bond niet, maar het kan volgens bestuurder J. Smeets niet anders dan dat dat lager ligt dan de huidige 300.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden