Reorganisatie bij chipmaker NXP

De Nederlandse chipfabrikant NXP gaat fors snijden in het aantal banen. Topman Frans van Houten van het bedrijf zei dat maandag in een vraaggesprek met het Financieele Dagblad....

Van onze verslaggever Wouter Keuning

FNV Bondgenoten liet in een reactie weten te vrezen voor duizenden banen. In september maakt de bestuursvoorzitter de details van de reorganisatie bekend. Bij de voormalige Philipsdochter NXP werken wereldwijd 31.000 werknemers. In Nederland heeft het bedrijf ruim 6.000 mensen in dienst. In 2006 verkocht Philips 80 procent van zijn aandelen aan het Amerikaanse private equityfonds KKR en Alpinvest.

Het nieuws van de reorganisatie volgt op de kwartaalcijfers die het bedrijf eind juli publiceerde. De winst van 9 miljoen dollar die het bedrijf in het eerste kwartaal van 2007 noteerde, bleek in het eerste kwartaal van dit jaar te zijn omgebogen in een verlies van 29 miljoen dollar. De tegenvallende resultaten waren met name het gevolg van de zwakke dollar. Het bedrijf maakt het grootste deel van zijn kosten in euro’s, maar afnemers betalen veelal in dollars. Bovendien heeft NXP net zoals veel van zijn concurrenten, te kampen met een teruglopende vraag naar chips als gevolg van de economische neergang.

Naast die economische malaise, was er onlangs ook de domper van het onverwachte einde van de samenwerking die NXP pas kortgeleden was aangegaan met het Zwitserse STMicroelectronics (STM). Vlak na de eerste kennismaking, meldde Ericsson zich bij STM. De drie partijen kwamen overeen dat Ericsson en STM het belang van 20 procent van NXP samen overnemen.

Volgens analisten had de samenwerking met STM meer kunnen opleveren en was zij een langer leven beschoren geweest als NXP een groter belang had genomen in de jointventure. Frits de Vries van Rabobank Securities zei daarover vorige week in NRC Handelsblad: ‘Voor een groter aandeel hadden ze moeten bijbetalen en daar zijn geen mogelijkheden voor met zulke aandeelhouders.’

In 2007 schrapte NXP al 400 banen in Nederland. Bij de verkoop van het bedrijf door Philips in 2006 zei Philipsbaas Kleisterlee in de Volkskrant dat het elektronicaconcern allerlei eisen kon stellen aan de kopende partij, maar dat er niet gezeurd moest worden over baangaranties. ‘Als je zoiets vraagt, wil niemand met je in zee’, aldus Kleisterlee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden