Rentevrees duwt Wall Street in de min

De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten. Na een paar dagen waarin de beurzen zich herstelden van de dalingen van de afgelopen weken, is de angst voor een rentestijging weer terug op de beursvloer....

Van onze verslaggever

Vlak na de opening van de beurs publiceerde de Universiteit van Michigan de index voor het consumentenvertrouwen. Die was hoger dan voorzien en dat voedt de angst voor een renteverhoging weer. Als consumenten diep in de buidel tasten wakkert dat de inflatie aan. Dat is voor Ben Bernanke, voorzitter van de federatie van Amerikaanse centrale banken het signaal de rente weer een stapje te verhogen. Zo wil hij de inflatie de kop indrukken.

Veel analisten rekenen sowieso al op een renteverhoging naar 5,25 procent eind deze maand. Nu verwachten ze dat dit niet de laatste verhoging zal zijn.

Voorbeurs hadden beleggers te horen gekregen dat het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal verrassenderwijs is afgenomen. Dat nieuws was niet voldoende de kooplust op te wekken.

Het nieuws dat Bill Gates in 2008 de dagelijkse leiding over Microsoft uit handen geeft, had nauwelijks invloed op de koers van de softwaremaker. Microsoft noteerde iets hoger.

Oracle boekte een koerswinst van bijna 3,5 procent. Dit softwarebedrijf liet weten een hogere winst te verwachten. De winst in het vierde kwartaal zal 25 procent hoger uitvallen dan hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. Aanvankelijk ging Oracle uit van een winststijging tussen de 13 en 17 procent.

Dit nieuws had ook een positief effect op de koersen van andere makers van computerprogrammatuur. De ICT-sector was in trek. Ook Hewlett-Packard, United Technologies en Intel behoorden tot de stijgers.

PepsiCo, de tweede frisdrankenproducent van de wereld, won 50 cent op 59,57 dollar na een koopadvies van UBS. De bank verwacht dat veel beleggers zullen overstappen naar defensieve aandelen (aandelen die het relatief goed doen in slechte tijden).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden