Renteverhoging valt goed

Het weglaten van een zinnetje in de standaardverklaring van de Amerikaanse centrale bank, deed beleggers dinsdagavond juichen. Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse centrale bank, de Fed, het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, de 'federal funds rate', van 4,0 naar 4,25 procent....

Van onze verslaggever

'Tjonge, wat hebben we hier lang op moeten wachten', zei eenbelegger tegen het persbureau Bloomberg. Sinds vorig jaar juni,toen de rente op het historisch lage niveau van 1 procent stond,constateerde de Fed steevast dat het renteniveau nog steedseerder stimulerend dan remmend was voor de Amerikaanse economie.Bij de dertiende renteverhoging op rij ontbreekt deze zinsnede,waardoor beleggers denken dat de rente nu op een 'neutraal'niveau is gekomen.

Meteen na het bekend worden van de Fed-verklaring spoot de DowJonesindex met 80 punten bijna lijnrecht omhoog. Aan het slot vande handel had de index 55,90 punten overgehouden aan deze winst.De index sloot op 10.823,70 punten.

Het beursklimaat werd verder bevorderd door een flinkewinststijging van de zakenbank Lehman Brothers. De bank zag inhet vierde kwartaal van zijn op 30 november gesloten boekjaar,dat de nettowinst met 41 procent is gestegen naar 823 miljoendollar. De omzet ging met 28 procent omhoog van 2,9 miljarddollar tot 3,7 miljard dollar. Het aandeel Lehman steeg met 37dollarcent naar 128,54 dollar.

Ander, minder positief nieuws was dat de omzet van dedetailhandel in de Verenigde Staten in november toenam met 0,3procent. Dat is minder dan de 0,5 procent waarop analisten haddengerekend. Daar staat tegenover dat de eerder gemelde daling met0,1 procent in oktober is gecorrigeerd tot een stijging van 0,3procent.

Uit de dinsdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanseministerie van Handel blijkt dat vooral de autoverkopen vorigemaand een flinke opleving lieten zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden