Renteverhoging geen spook voor beleggers in de VS

In de aanloop naar de verwachte renteverhoging hielden de beleggers in de Verenigde Staten het hoofd koel. Ze hielden er al rekening mee dat Fed-president Alan Greenspan (de Fed is het stelsel van centrale banken in de VS) de rente met een half procent zou verhogen....

De Dow sloot, meegesleept door het computerfonds Hewlett-Packard, op 10934,60 punten, een plus van 126,80 punten. De barometer van de schermenbeurs, de Nasdaq Composite Index, bleef uiteindelijk steken bij 3717,54 punten, een plus van 109,89 punten. Hier was het netwerkbedrijf Lycos de trekker. Het gebrek aan 'rente-angst' werd misschien versterkt door de meevallende inflatie. Vlak voor de Fed-vergadering begon, maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat de consumentenprijzen in april ongewijzigd zijn gebleven. Afgezien van de prijzen voor voeding en energie (die altijd een grillig verloop hebben) stegen de prijzen met slechts 0,2 procent. Van het rapport ging de suggestie uit, dat de Fed in de toekomst niet meer genoodzaakt is om voortdurend de rente te verhogen, omdat de economie weinig tekenen van oververhitting vertoont.

Uit het regeringsrapport bleek dat de prijsdalingen voor benzine, kleding en vliegreizen en de hogere kosten voor medische zorg, voeding en huizen elkaar goed in evenwicht hielden. Weliswaar werden er meer nieuwe huizen en appartementen gebouwd in april, maar tegelijkertijd daalde het aantal bouwvergunningen, wat op een afkoeling zou kunnen wijzen.

Een ander rapport van het ministerie van Arbeid laat zien dat het gemiddelde weekloon in april, gecorrigeerd voor inflatie, de afgelopen maand met 0,7 procent is gestegen. Dat is goed nieuws voor mensen die een huis willen bouwen, omdat zij rekenen op een hoger inkomen en op een laag werkloosheidspercentage.

Het positieve nieuws over de lagere prijzen voor energie is maar tijdelijk. De prijzen voor ruwe olie stijgen weer en dus zullen de prijscijfers van mei er minder rooskleurig uitzien. De kosten voor gezondheidszorg stegen met 0,3 procent in april (tegen een half procent in maart). Receptgeneesmiddelen gingen 0,4 procent in prijs omhoog.

Vergeleken met een jaar eerder zijn de kosten voor gezondheidszorg 3,9 procent gestegen en die voor geneesmiddelen 4,9 procent. Health Systems, een van de grote zorgverzekeraars in Californië, zei dat zijn winst over het eerste kwartaal met 21 procent is gestegen, na een premieverhoging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden