Rentevaste periode van dertig jaar steeds populairder

Huizenkopers zetten hun hypotheekrente steeds langer vast. Uit cijfers van de Hypotheek Index blijkt dat een rentevaste periode van dertig jaar aan populariteit wint. De lage rente en de geringe renteverschillen tussen verschillende rentevaste perioden zijn hiervan de oorzaak, stelt adviesketen De Hypotheker.

Marc van den Eerenbeemt
Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een hypotheek met een langere rentevaste periode. Beeld anp
Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een hypotheek met een langere rentevaste periode.Beeld anp

Het aantal starters op de woningmarkt dat kiest voor een rentevaste periode van dertig jaar steeg met 38 procent ten opzichte van een jaar geleden. Ook 'doorstromers' (huiseigenaren die doorschuiven naar een volgende koopwoning) kiezen vaker voor een langere periode. Bij hen is de toename zelfs 45 procent. In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal huizenkopers dat hiervoor kiest bijna verdrievoudigd.

Het voordeel van een langere rentevaste periode is zekerheid over de maandelijkse rentelast gedurende de looptijd van hun lening. Voor een hypotheeklening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van dertig jaar vast betaalt de huiseigenaar een leenvergoeding van 2,6 procent per jaar.

Zekerheid

Huizenkopers kiezen nog steeds het vaakst (57 procent van het totale aantal hypotheken) voor een rentevaste periode van twintig jaar. In de afgelopen twaalf maanden daalde hun aantal echter met 6 procent. Het aantal hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar (25 procent van het totaal) steeg met 11 procent op jaarbasis. Het aantal hypotheken met een rentevaste periode van dertig jaar vormt 12 procent van het totaal.

'Nederlanders houden van zekerheid en deze zekerheid wordt steeds voordeliger', stelt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker in een persbericht. 'Een rekenvoorbeeld leert dat voor een stel met een inkomen van gemiddeld 30 duizend euro per persoon en met een hypotheek van 250 duizend euro het verschil in netto maandlasten tussen 10 jaar en 30 jaar vast circa 75 euro per maand is.'

Vooral starters kiezen veelvuldig voor de looptijd van tien jaar, omdat zij binnen die periode vaak doorstromen naar een grotere woning. Bij een verhuizing wordt de hypotheek volledig afgelost en wordt voor de volgende koopwoning een nieuwe hypotheek afgesloten, volgens de dan geldende rente en voorwaarden. De laagste hypotheekrente op basis van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie is bij bestaande bouw volgens De Hypotheker nu 1,64 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden