Rentespook waart rond in VS

Dow Jones De vrees voor renteverhogingen drukte dinsdag de stemming op de Amerikaanse effectenbeurzen. Beleggers verwachten dat een hogere rente bedrijven in de toekomst opzadelt met duurdere leningen....

BANKEN Het waren vooral de financiële fondsen die klappen opliepen. Naast JP Morgan Chase (min 1,8 procent) deed ook Citigroup het slecht met een verlies van 1,2 procent. Een stijging van de rente zal de verkopen van hypotheken en andere leningen drukken, zo is de gedachte. Niet alle financials deelden in de malaise. De zakenbank Lehman Brothers liet een plus zien van 0,8 procent. Het bedrijf kwam als een van de eerste met cijfers over het tweede kwartaal. De omzet steeg met 27 procent. De bank profiteerde van de toegenomen effectenhandel en de gestegen inkomsten van zijn investeringsbank, die bedrijven adviseert bij fusies en overnames.

GREENSPAN Ook van het pluche verwijderd blijft de voormalige president van de Fed, Alan Greenspan, zijn stempel drukken op de financiële markten. Greenspan zei dinsdag zich geen zorgen te maken over de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties door Chinezen. China is traditioneel een van de grootste kopers van deze staatsleningen en financiert daarmee het tekort van de Amerikaanse overheid.

CHIPS Een omzetwaarschuwing van Texas Instruments werd door beleggers afgestraft met een koersverlies van 1,2 procent. De chip- en telefoonmaker Motorola werd meegesleurd en verloor 0,2 procent. Alleen Intel trok zich niets van de somberte aan en zag zijn koers 1,6 procent stijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden