Nieuws Pensioenfondsen

Rente stijgt, maar korting op pensioenen dreigt nog steeds

De pensioenfondsen staan er iets beter voor nu de rentetarieven zijn gestegen. Toch dreigt nog steeds verlaging voor miljoenen pensioenen. Het overleg tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet om kortingen te voorkomen, blijft daardoor onder hoogspanning staan.

Er dreigt volgend jaar ondaks de opkrabbelende rentetarieven een verlaging van miljoenen pensioenen van ouderen en werknemers. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De toezichthouder op de pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank (DNB), publiceerde maandag de nieuwe rentetarieven waarmee de fondsen moeten rekenen. Die zijn in oktober iets gestegen. Stijgt de rente, dan staan de fondsen er op papier beter voor. Daalt de rente, dan verslechteren hun vooruitzichten.

Door de opkrabbelende rentetarieven verbetert op papier dus de financiële positie van de pensioenfondsen. Toch dreigt volgend jaar nog steeds verlaging van miljoenen pensioenen van ouderen en werknemers. Cruciaal is hoe elk pensioenfonds er op 31 december financieel voor staat. Dan berekenen de fondsen de zogenoemde actuele dekkingsgraad, waaruit blijkt in hoeverre de fondsen genoeg in kas hebben om de toegezegde pensioenen te betalen.

Duikt die dekkingsgraad plots onder de 94 procent, dan moeten de fondsen een korting doorvoeren. Dit dreigt bij de twee grootste pensioenfondsen, het ambtenarenfonds ABP en het pensioenfonds voor zorg en welzijn PFZW. Maar ook als de rentestijging hen ‘redt’, dreigt die korting alsnog in 2021, omdat zij er dan vijf jaar lang slecht voor staan.

Want fondsen die vijf jaar lang minder in kas hebben dan 104 procent van de toegezegde pensioenen, moeten de pensioenen ook verlagen. De pensioenfondsen voor de metaal- en installatiebedrijven staan er al vijf jaar slecht voor. Daar dreigt volgend jaar verlaging.

Overleg

In Den Haag overleggen vakbeweging, werkgevers en kabinet koortsachtig over maatregelen om kortingen te voorkomen. Dat gebeurt als uitwerking van het pensioenakkoord dat zij in juni sloten over vernieuwing van het pensioenstelsel. Toen werd de ‘kortingsnorm’ van 104 procent al verlaagd naar 100 procent. Maar omdat de rente daarna rap daalde naar een dieptepunt in augustus, leken kortingen onafwendbaar. Sindsdien is de rente weer iets opgelopen, maar niet genoeg om kortingen helemaal uit te sluiten.

Het overleg staat onder hoogspanning. De FNV dreigt het akkoord op te zeggen als pensioenen worden verlaagd. Minister Koolmees van Sociale Zaken kaatst die bal terug. In het pensioenakkoord is tragere verhoging van de AOW-leeftijd afgesproken. Koolmees in de Tweede Kamer: ‘Na uitwerking van het pensioenakkoord blijft de AOW-leeftijd ook in 2025 op 67 jaar.’ Maar dat moet nog in de wet worden vastgelegd, tegelijk met de uitwerking van het hele akkoord. 

Tot het zover is geldt de huidige systematiek, en dan wordt de AOW-leeftijd in 2025 67 jaar en drie maanden, schrijft Koolmees. Dus als de FNV het akkoord opblaast, gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog.

De Tweede Kamer debatteert op 21 november met minister Koolmees van Sociale Zaken over de mogelijke kortingen. Koolmees heeft de Kamer beloofd om voor die tijd maatregelen aan te kondigen om kortingen te voorkomen.

Lees meer over het pensioenstelsel

In oktober stuurden veertig prominenten een brandbrief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer, waarin ze de rekenregels hekelden die de pensioenfondsen in het nauw hebben gedreven.

Terwijl de prominenten vragen om een soepeler regime, is dat nou net wat de commissie-Dijsselbloem onlangs heeft ontraden.  Zo ontwikkelt het nationale pensioendebat zich tot tussen een strijd tussen rekkelijken en preciezen. Hoe komen zij tot hun standpunten?

ABP heeft alle werkenden getoond hoeveel geld er voor ze is gereserveerd. Dat viel goed bij de deelnemers. Maar roept ook vragen op nu het fonds de pensioenen volgend jaar dreigt te moeten verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden