Rendement Akzo Nobel stijgt tot recordhoogte

Akzo Nobel heeft het derde kwartaal van dit jaar onverwacht goede resultaten geboekt. Het Zweeds-Nederlandse concern noteerde in drie maanden een winst van 455 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Financieel directeur J. den Hoed toonde zich bij de presentatie van de cijfers in Amsterdam 'zeer tevreden'. 'Het rendement is nog nooit zo hoog geweest.' Voor het jaar 1997 verwacht Den Hoed een 'significante' toename van de winst. Dit komt neer op een stijging van zeventien tot twintig procent op de in 1996 geboekte recordwinst van ruim 1,3 miljard gulden.

Het bedrijfsresultaat van Akzo Nobel steeg in het derde kwartaal van dit jaar tot 700 miljoen gulden, een toename van 37 procent. In 1996 was het resultaat in dezelfde periode nog 510 miljoen, wat een rendement betekende van 9,3 procent op de omzet. In het derde kwartaal van dit jaar is het rendement 11,5 procent van de omzet, hoger dan ooit.

De goede resultaten zijn volgens de onderneming voor een groot deel te danken aan een flinke stijging van de verkoop bij bijna alle onderdelen van het concern. Gemiddeld steeg de afzet, gemeten in volume, met acht procent.

Het bedrijfsresultaat bij de divisie lakken ging omhoog met 22 procent tot 245 miljoen en bij farmacie klom het resultaat met dertig procent naar 246 miljoen.

De stijging bij farmacie lijkt er op te wijzen dat de in 1995 ontstane commotie over de gezondheidsrisico's van de derde generatie anti-conceptiepillen geen invloed meer heeft op de verkoop. 'Het dieptepunt is achter de rug, we zijn weer op de goede weg', aldus Den Hoed. In het eerste kwartaal van dit jaar zat de pilverkoop van Akzo-dochter Organon nog in een diep dal.

Een andere positive bijdrage leverde de valutastijgingen van met name het Britse pond en de Amerikaanse dollar. Dat stuwde de omzet met 400 miljoen omhoog. De totale omzet van Akzo Nobel steeg door deze twee factoren in het derde kwartaal met elf procent tot 6,1 miljard gulden. Het vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 5,5 miljard gulden.

Een negatieve invloed op de omzet had de verkoop van bedrijven. Ook de verkoopprijzen van producten hielden een nog grotere stijging tegen. De prijzen daalden in het derde kwartaal gemiddeld met één procent.

Dat was voornamelijk het gevolg van de zware prijsdruk bij de vezels. Er is een wereldwijde overcapaciteit in deze bedrijfstak. Het probleemkindje vezels van Akzo Nobel wist welliswaar een verbetering van de resultaten te realiseren, maar die vooruitgang is nog onvoldoende om de financieringskosten terug te verdienen.

Het concern heeft inmiddels maatregelen aangekondigd. Met het Turkse bedrijf Sabanci is een intentieverklaring getekend voor de inbreng van de industriële vezels in een joint venture. Beide partners zullen daarin een gelijk aandeel hebben.

Momenteel wordt nog gestudeerd op noodzakelijke reorganisaties. 'Reorganisatie hoeft niet altijd sluiten te betekenen', reageerde Den Hoed op de suggestie dat er wel eens een harde sanering op stapel kan staan. 'Dat is nog lang niet duidelijk.' De samenwerking met Sabanchi moet voor mei 1998 een feit zijn.

Het afgelopen jaar sneuvelden er al arbeidsplaatsen bij de vezels, maar die blijken voor een groot gedeelte gecompenseerd te zijn door uitbreidingen bij de afdelingen Pharma en Coatings. Afstoting van belangen leidde in totaal tot een daling van tweeduizend arbeidsplaatsen. Acquisitie resulteerde in een stijging van driehonderd. Eind september had Akzo Nobel 68.900 mensen in dienst. Vorig jaar waren dat er nog 70.700.

De beurs reageerde positief op de cijfers. Onmiddellijk na de bekendmaking steeg de koers zelfs met negen gulden tot 341 gulden. Later vlakte die stijging af en sloot het aandeel op 335,50, een winst van 3,50 gulden. Daarmee was Akzo Nobel wel een van de schaarse hoofdfondsen op het Damrak die de dag met koerswinst afsloot.

Een handelaar noemde de resultaten niettemin 'buitengewoon'. 'Veel analisten zullen hun verwachtingen naar boven gaan bijstellen. Met de sanering van de vezelactiviteiten kan de winst per aandeel best eens twintig procent plussen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden