REMU vergoedt geen schade stroomstoring

Klanten van het Utrechtse energiebedrijf REMU krijgen geen vergoeding voor de schade die zij hebben geleden door de grote stroomstoring van 23 juni dit jaar....

ANP

UTRECHT

REMU kan daarom geen enkel verwijt worden gemaakt, aldus het bedrijf. Omdat de situatie van overmacht ook voor andere bedrijven geldt, zal het energiebedrijf de claims niet doorsturen naar de Geschillencommissie Nutsbedrijven.

Het energiebedrijf denkt erover om volgend jaar als eerste in Nederland stroom zonder, en stroom mét verzekering aan te bieden. 'Wij overwegen dat heel serieus. We overleggen al met een verzekeraar', aldus directievoorzitter P. de Visser. Hoeveel de verzekering zal kosten, is nog niet berekend.

Ook zal REMU een folder uitbrengen, waarin tips worden opgenomen om de schade als gevolg van een stroomstoring te beperken. De Visser noemt als voorbeeld kaarsen en waxinelichtjes in de meterkast en voor bedrijven de aanschaf van een noodaggregaat.

REMU kreeg naar aanleiding van de stroomstoring 2350 schadeclaims binnen. De gespecificeerde claims vertegenwoordigen een bedrag van 16,5 miljoen gulden. Daar zijn ongespecificeerde claims van bijvoorbeeld de NS niet in verrekend. REMU kan niet zeggen hoe groot het totale bedrag is dat is geclaimd. Van de claims kwamen er 1500 van bedrijven en 850 van particulieren. Het bedrijf nam van meet af aan het standpunt in dat schades kleiner dan driehonderd gulden niet vergoed zouden worden. De Consumentenbond heeft die grens altijd aangevochten.

De Consumentenbond roept iedereen die een afwijzing heeft gekregen, op de zaak aan de Geschillencommissie Nutsbedrijven voor te leggen. 'Het is nog de vraag of het overmacht is. Het gaat erom of zij redelijkerwijs de mankementen hadden kunnen voorkomen. Dit is absoluut niet het einde van deze zaak', aldus een woordvoerster. 'Het zou goed zijn als REMU erin toestemt bij wijze van proef enkele zaken aan de commissie voor te leggen.' REMU voelt daar niets voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden