Remkes wil speculatie met nieuwbouwhuizen tegengaan

Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting raadt gemeenten aan een anti-speculatiebeding in te stellen, als ze dat al niet hebben gedaan. Op die manier kan de overheid optreden tegen particulieren die nieuwbouwhuizen direct met forse winst doorverkopen....

ANP

De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die zich voor een nieuwbouwhuis inschrijven, zonder dat ze er zelf in willen gaan wonen. Hun doel is het huis met winst door te verkopen. Ze zetten de woning te koop zodra die klaar is.

Door deze handelwijze stijgen de woningprijzen alleen maar verder. De prijzen van huizen zijn de laatste jaren al drastisch toegenomen, vooral door de lage hypotheekrente en het toenemend aantal alleenstaanden. Koopwoningen zijn bijna onbetaalbaar geworden voor mensen met een laag inkomen, tenzij ze zich enorm in de schulden steken.

De staatssecretaris heeft overigens niet de indruk dat woningspeculatie gigantische proporties aanneemt, aldus zijn woordvoerder zondag. Remkes bereidt op korte termijn ook geen maatregelen voor. Eventuele stappen zouden door de verantwoordelijke gemeenten moeten worden gedaan en niet door het rijk.

Speculatie verdwijnt volgens Remkes als de woningprijzen zakken. Daarvoor is het nodig dat het aanbod van nieuwe huizen toeneemt. Bijvoorbeeld in Utrecht (Leidsche Rijn) en Amsterdam (IJburg) staan nog nieuwe wijken op stapel. De bewindsman heeft ook de woningcorporaties al eens gevraagd om meer huurwoningen te verkopen. Amsterdam telt slechts 12 procent koophuizen, de rest zijn huurwoningen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden