Remkes versobert ambtenaren-VUT

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken verslechtert zijn bod voor de afvloeiing van oudere ambtenaren nadat de ambtenarenbonden zijn laatste bod afwezen....

Dat maakte vice-premier De Graaf vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. De bonden willen nu per ministerie over afvloeiingsregelingen onderhandelen. Zij verwachten niet dat oudere ambtenaren vrijwillig op de verslechterde regeling ingaan. 'Er zijn aanbiedingen gedaan die ver uitgingen boven het door ons afgewezen bod. Die aanbiedingen blijven natuurlijk geldig. Maar omdat ze zoveel beter waren dan de algemene regeling die Remkes aanbood, hebben we dat bod afgewezen', aldus onderhandelaar Elise Merlijn van Abvakabo FNV.

Het kabinet was naar haar zeggen zeer teleurgesteld over de opstelling van de bonden. Het bod dat Remkes hen afgelopen week voorlegde was onderdeel van het sociale plan voor de afslanking van de overheid. Het kabinet wil circa twintigduizend van de 120 duizend ambtenaren kwijt.

Ambtenaren van 57 jaar zouden in 2004 met behoud van 73 procent van het salaris vrijwillig vervroegd met pensioen gestuurd kunnen worden. Gedurende vier jaar tijdens die vervroegde uittreding, zouden zij hun pensioen nog half kunnen opbouwen. De werkgevers zouden driekwart van de premie daarvoor moeten betalen.

Volgens Remkes was dat een 'alleszins redelijk' bod, dat betrekking zou kunnen hebben op zo'n duizend ambtenaren. Hij had er tien miljoen euro voor uitgetrokken. Als ambtenaren nu met 57 willen stoppen leveren zij veel meer in, redeneerde hij. De bonden eisten deze week evenwel dat tijdens de vervroegde uittreding de pensioenopbouw volledig zou moeten zijn.

De bonden vonden dat zij voor het blok stonden. Op verschillende ministeries kregen ambtenaren volgens hen individueel betere regelingen aangeboden dan het voorstel van Remkes. 'Als we daar dan mee akkoord gingen, leek het dat we slappe kniën hadden', aldus Elise Merlijn van Abvakabo FNV. De bonden willen nu per ministrie regelingen afspreken. 'Wij hopen daarbij op ambtelijke ongehoorzaamheid', zegt Jan Hut van de bond voor hogere ambtenaren, CMHF.

Het kabinet besloot vrijdag echter voor alle departementen één lijn te trekken. Daarbij grijpt Remkes terug op een eerder bod waarin 70 procent van het salaris wordt geboden vanaf 57 jaar. Wel zal de werkgever, het rijk dus, in dit bod de hele premie voor de halve pensioenopbouw voor zijn rekening nemen.

Remkes laat daarbij nadrukkelijk weten dat de vervroegde uittredingsregeling met 57 jaar geen recht wordt. Leidinggevenden kúnnen oudere ambtenaren zo'n regeling aanbieden die dat vrijwillig kunnen accepteren.

De ambtelijke leiding van het ministerie moeten ook aantonen dat daardoor een jongere ambtenaar in dienst gehouden wordt. De regeling gaat bovendien alleen voor het jaar 2004 gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden