Relatief onbekende cryptomunt monero wint aan populariteit bij criminelen

Drugs- en wapenhandelaren zien haar steeds meer zitten, net als digitale kidnappers en zelfs Noord-Koreaanse hackers: monero. De koers van de relatief onbekende cryptomunt ging de afgelopen maanden nog steiler omhoog dan bitcoin.

Koen Haegens
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens persbureau Bloomberg, dat meerdere beveiligingsexperts citeert, begint bitcoin zelfs uit de gratie te raken bij criminelen. In plaats daarvan zouden zij massaal overstappen op monero, waarvan de waarde in november en december verviervoudigd is tot bijna 400 dollar. Die conclusie lijkt wat al te drastisch. Bitcoin blijft de favoriete valuta van cybercriminelen, concludeerde Europol enkele maanden terug in een rapport. Maar, waarschuwt de Europese opsporingsorganisatie, 'andere cryptomunten zoals monero, ethereum en zcash winnen aan populariteit in de digitale onderwereld'.

Zo rukt de munt op als betaalmiddel op het darknet, de donkere krochten van het internet waar gehandeld wordt in alles wat verboden is. In 2017 eisten criminelen bovendien voor het eerst losgeld in monero. Dat deden ze bij een zogenoemde ransomware-aanval, waarbij iemands computer als het ware gegijzeld wordt. Zelfs de Noord-Koreanen hebben monero ontdekt. Volgens opnieuw Bloomberg zouden aan het regime gelieerde hackers deze zomer de server van een Zuid-Koreaans bedrijf hebben misbruikt om cryptomunten mee te produceren. Opbrengst: 70 monero.

Aanhangers van de munt zijn zich van geen kwaad bewust. Hen is het om de privacy te doen. Wat dat betreft is de in 2014 gelanceerde monero, Esperanto voor 'munt', dan ook superieur. Bij bitcoin worden alle betalingsgegevens voor iedereen zichtbaar opgeslagen via de blockchain (een soort logboek). In plaats van namen worden geanonimiseerde 'adressen' gebruikt. Maar de autoriteiten slagen er steeds beter in daar doorheen te prikken. Zodra een adres gelinkt kan worden aan iemands identiteit, zijn al diens transacties in principe te achterhalen.

Monero gaat dan ook een stuk verder. Zo worden bij het versturen van een bedrag nepadressen gebruikt, om ongewenste gluurders op het verkeerde been te zetten. Het adres van de ontvanger wordt versleuteld, net als het precieze geldbedrag dat van eigenaar wisselt.

Dat die technologie van pas kan komen bij schimmige activiteiten spreekt voor zich. De vraag is of dat de hele cryptomunt diskwalificeert. De initiatiefnemers van de zcash, een andere geanonimiseerde cryptomunt, wezen er vorig jaar op hun website op dat criminelen net zo goed gebruik maken van 'auto's, internet, contant geld' en banken. Zaken die desondanks óók niet verboden worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden