Rekenwerk pensioenen moet over

De nationale rekenmeesters moeten nieuwe berekeningen maken over de gevolgen van strengere eisen aan pensioenfondsen. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken neemt geen genoegen met berekeningen van het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en de Pensioen- en Verzekeringskamer....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Afgelopen week presenteerden de drie rekenclubs na maanden bakkeleien een stuk over een minimumvariant en een maximumvariant van de pensioenen.

In de minimumvariant blijven de pensioenen beperkt tot vaste bedragen waarvoor gespaard is, bijvoorbeeld 70 procent van het gemiddeld verdiende loon. Het uiteindelijke bedrag is bij pensionering uitgehold door inflatie. In de maximumvariant wordt van dat uiteindelijke bedrag de koopkracht min of meer gegarandeerd door jaarlijkse verhogingen.

In de eerste variant met kale pensioenen die door de inflatie worden uitgehold, blijven de premies beperkt. De tweede variant is vrijwel onbetaalbaar.

Rutte wil nu een beeld krijgen van de effecten voor de premies als de varianten worden gemengd. De fondsen sparen in dat geval voor buffers om beleggingstegenvallers op te vangen, en houden tegelijkertijd enigszins de koopkracht op peil van pensioenen die al zijn ingegaan en het spaartegoed van mensen die nog werken.

De toezichthouder op de pensioenfondsen, de PVK, eist forse buffers om beleggingsrisico's op te vangen. Door de sluipkrach op de financiële markten hebben de meeste pensioenfondsen nu geen buffers. De PVK eist dat de buffers in 2010 weer op peil zijn.

De sociale partners en de door hen bestuurde pensioenfondsen voeren een heftige lobby bij Rutte om de PVK-eisen te versoepelen. Rutte wil, vooruitlopend op de nieuwe Pensioenwet die mogelijk in 2006 van kracht wordt, een financieel toetsingskader vaststellen. Dat zou de PVK-eisen moeten vervangen en later in de Pensioenwet moeten worden opgenomen.

De sociale partners pleiten voor regels die 95 procent zekerheid bieden dat het toegezegde pensioen daadwerkelijk wordt uitbetaald. Daarvoor moet het pensioenfonds een vermogen hebben dat de pensioenen voor 130 procent dekt. Wordt gekozen voor meer zekerheid, dan moet een hogere buffer worden aangelegd.

Met deze buffer zijn alleen de toegezegde pensioenen gedekt en niet de waardevastheid. Voor garantie van de jaarlijkse indexatie van ingegane pensioenen zijn weer extra buffers nodig.

Het belegde pensioengeld moet voortaan op basis van de dagwaarde meewegen bij de vaststelling van het vermogen. Door pieken en dalen in de marktwaarde kunnen de vermogens echter heftiger schommelen. De sociale partners willen dan ook dat de vermogenspositie niet meer jaarlijks op één dag (31 december) gemeten wordt, maar periodiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden