Rekenkamer positief over NMa

De Algemene Rekenkamer vindt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) effectief toezicht houdt, al ziet zij nog wel ‘verbeterpunten’. Dit staat in het rapport ‘Toezicht op Mededinging', dat woensdag is aangeboden aan de Tweede Kamer....

ANP

De NMa legt boetes op bij het vormen van kartels of het misbruik maken van machtsposities. Daarnaast is er een relatief nieuwe aanpak, de ‘alternatieve handhaving’. Dit houdt onder meer in dat er waarschuwende gesprekken met bedrijven worden gevoerd. De NMa ziet hierin grote voordelen, omdat het leidt tot tijdsbesparing en snellere verandering van gedrag bij bedrijven. Daar is de consument bij gebaat.

De Rekenkamer beveelt de NMa wel aan om richtlijnen hiervoor verder te ontwikkelen met het oog op rechtszekerheid en rechtsgelijkheid, en die richtlijnen openbaar te maken. De NMa wijst er in een reactie op dat er voor een toezichthouder ‘grenzen zijn aan transparantie’.

Topman Pieter Kalbfleisch van de NMa ziet het rapport als ‘een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg.’ ‘Waar mogelijk zullen we de aanbevelingen doorvoeren,’ aldus Kalbfleisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden