Rekenkamer: cijfers EZ over afdracht JSF-bedrijven fout
Economische Zaken liet ten onrechte 42 miljoen aan subsidie buiten berekening...
AMSTERDAM De financiële bijdrage aan de overheid van Nederlandse bedrijven die profiteren van JSF-orders, is verkeerd berekend door het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dat zegt de Algemene Rekenkamer in een vertrouwelijke brief aan minister Van der Hoeven die op verzoek van de Tweede Kamer openbaar is gemaakt.
De bedrijven die orders verwachten voor de bouw van de Joint Strike Fighter, de mogelijke opvolger van de F-16, ruziën al jaren met Economische Zaken over het percentage van de omzet dat ze moeten afstaan aan de overheid, die 800 miljoen dollar (587 miljoen euro) in het JSF-project heeft geïnvesteerd. Dat geld moet terug naar de belastingbetaler, werd in 2002 vastgelegd in een overeenkomst. Maar de bedrijven vinden dat ze de door EZ vastgestelde bijdrage van ruim 10 procent niet hoeven te betalen. De fiscus zou voldoende meeprofiteren van het JSF-project.
In het huiswerk van EZ zitten volgens de rekenkamer inderdaad fouten. Zo is het aantal JSF’s dat zal worden geëxporteerd te laag berekend. Ook de berekende korting op royalty’s en ontwikkelingskosten is te laag. Beide voorbeelden zouden leiden tot meer inkomsten voor de staat, en een lagere bijdrage van de industrie.
Een subsidie van 42 miljoen is echter ten onrechte buiten de berekening gebleven, waardoor de bijdrage weer omhoog zou moeten. Andere belangrijke elementen, zoals de verwachte productiekosten en het aantal te produceren JSF’s, kon de rekenkamer niet onafhankelijk controleren.
De rekenkamer waagt zich niet aan het juiste percentage dat de industrie zou moeten afdragen. Na het mislukken van de onderhandelingen daarover, zijn de industrie en het ministerie inmiddels verwikkeld in een arbitragezaak.
Volgens een woordvoerder van EZ beïnvloedt de rekenkamerbecijfering niet het bedrag dat de industrie moet terugbetalen. ‘We konden de argumenten weerleggen. Bovendien gaat de onenigheid met de industrie over andere zaken.’ Welke dit zijn, wil hij niet kwijt.