Rekenfout kost minister Van Ardenne 13 miljoen euro

‘Een aantal ongelukkige rekenfouten’, zoals minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking ze in een brief aan de Tweede Kamer noemt, kosten de overheid ruim 13 miljoen euro....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

Van Ardenne wilde de organisaties die te veel kregen niet alsnog teleurstellen, dus die mogen het geld houden. De organisaties die in eerste instantie te weinig zouden ontvangen, krijgen er nu in totaal 13 miljoen euro bij.

Cordaid profiteert daarvan het meest. De overkoepelende organisatie van Memisa, Mensen in Nood en Vastenactie ontving vlak voor Kerst een telefoontje van het ministerie dat er 11 miljoen euro aankomt. ‘Wij waren prettig verrast’, laat directeur René Grotenhuis via zijn woordvoerster weten. Ook het Wereld Natuur Fonds hoort bij de gelukkigen.

International Child Support is een van de partijen die te veel geld kreeg. Het ministerie wil niet zeggen waarom. Maar bij Child Support, dat 23,6 miljoen euro uit de subsidieronde sleepte, hebben ze wel een idee. ‘Nieuwe partijen krijgen in principe niet meer dan 5 miljoen euro bij een eerste subsidieaanvraag. En dit was onze eerste aanvraag’, zegt Marleen Hasselerharm. De organisatie denkt dat óf de regel met betrekking tot de 5 miljoen, óf het feit dat het een eerste aanvraag betrof, over het hoofd is gezien.

Volgens het ministerie is de 13 miljoen euro extra voor de zeven minder bedeelde partijen ‘nieuw geld’. ‘Het ‘was nog niet aan andere ontwikkelingsprojecten toegekend’, aldus een woordvoerder. Het ministerie erkent dat het toekennen van extra geld ten koste is gegaan van toekomstige projecten ‘Maar van wat precies, dat valt niet precies te zeggen. Iedere begroting kent een zekere flexibiliteit.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden