Reizigersorganisaties trekken handen af van ov-chipkaart

Het einde van de strippenkaart lijkt nog lang niet in zicht nu ook vijf grote consumentenorganisaties het vertrouwen in de ov-chipkaart hebben opgezegd....

Van onze verslaggevers Michiel Haighton en Kim van Keken

‘Praten is zinloos’, aldus de Consumentbond, Rover, de ANWB, de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad en de Landelijke Studenten Vakbond. Na vier jaar overleg zijn ze, stellen ze, geen stap verder gekomen. ‘De nieuwe vervoerspas biedt de reizigers geen voordelen.’ Sterker, de organisaties zien alleen maar meer nadelen.

Met deze forse kritiek van de consument lijkt het einde van de strippenkaart nog veel verder weg. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat wil het liefst in 2009 de strippenkaart in een aantal steden uit de markt halen. Dat wil zeggen: de reiziger kan in die steden dan alleen nog maar reizen met de ov-chipkaart. Rotterdam zou dat het liefst per 1 januari al willen invoeren en de strippenkaart definitief vaarweg zeggen.

Maar door de huidige kritiek kan de strippenkaart wel eens een langer leven zijn beschoren. Want volgens het ministerie is de invoering van de ov-chipkaart pas feit wanneer er een ‘goed en veilig product ligt voor de reiziger’.

De ov-chipkaart is een project van de gezamenlijke vervoerders. De producent is het bedrijf Trans Link Systems (TLS), opgericht door de vijf grootste ov-bedrijven. Dat bedrijf betreurt de huidige situatie. Net als de Nederlandse Spoorwegen dat doet. ‘Maar die rijdende trein is niet meer te stoppen’, aldus een woordvoerster.

Op dit moment testen de spoorwegen de kaart. ‘Hij wordt alleen ingevoerd als wij en de reizigers er helemaal klaar voor zijn’, verzekert ze.

Lastiger ligt het bij de gemeentelijk vervoersbedrijven die allemaal hun eigen proeven en tijdpad doorlopen. Rotterdam, de eerste proeftuin, staat te trappelen om van de strippenkaart af te komen. Maar dat plan wordt steeds door de politiek gedwarsboomd. Want de ov-chipkaart wordt al maanden geplaagd door vervelende incidenten waardoor staatssecretaris Huizinga vast blijft houden aan de strippenkaart.

Eerst waren het nog kleine kinderziekten, maar begin dit jaar bleken hackers (studenten en Duitse professionals) met gemak de kaart te kunnen kraken. Een groot deel van de oppositiepartijen zegde in april het vertrouwen in de staatssecretaris op. De belangrijkste klacht luidde dat het onduidelijk is wie nu de regie voert over het project voert: Huizinga, de vervoerders of de decentrale overheden? Het is dezelfde klacht die de consumentenclubs nu hebben.

‘Zonder draagvlak, geen ov-chipkaart’, zegt Kamerlid Roefs van coalitiepartij de PvdA. Ook de andere coalitiepartijen zijn bezorgd. Cramer van de ChristenUnie spreekt van ‘te weinig voortgang’ en CDA-Kamerlid Mastwijk vreest ‘het Buckler-effect’, verwijzend naar het alcoholvrije biertje dat uit de markt werd gehaald nadat een cabaretier er grappen over maakte.

De ov-chipkaart (ook wel ‘de ov-shitkaart’ genoemd) kampt al lang met imagoproblemen. De oppositie (GroenLinks, VVD en de SP) eist opheldering van Huizinga.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden