Reizigers vast door staking bij KLM

De KLM heeft gisteren al zijn vluchten na vier uur 's middags afgelast. Van de 6500 passagiers werden de Nederlanders terug naar huis gestuurd, sommigen konden op andere vluchten worden gezet en tweeduizend buitenlanders werden in hotels ondergebracht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eerder op de dag hadden KLM-reizigers al last van vertragingen van anderhalf uur, van koffers die niet uit het vliegtuig kwamen en zelfs in enkele gevallen van koffers die niet het vliegtuig in werden gebracht. Sommigen vliegtuigen vertrokken met passagiers maar zonder bagage.

Gisterochtend legden vliegtuigladers en slepers het werk neer en begonnen een 'werkoverleg'. Zij wilden opheldering hebben over tal van details van het reorganisatieplan.

Na anderhalf uur gingen zij weer aan het werk, maar startten vakbonden en directie onderhandelingen. Toen die om vier uur 's middags niet voldoende had opgeleverd, werd er opnieuw spontaan 'werkoverleg' uitgeroepen. Rond acht uur waren actievoerders en directie het eens en werd het werk hervat. Omdat eerst alle gelande vliegtuigen moesten worden uitgeladen, schrapte KLM alle vertrekkende vluchten.

Vandaag zal alles weer normaal zijn, verwacht KLM. Met de vakbonden en de actievoerders is afgesproken dat er twee weken lang over de reorganisatie zal worden onderhandeld.

KLM heeft 4500 man grondpersoneel op Schiphol in dienst, maar wil hetzelfde werk doen met achthonderd man minder. De boventalligen krijgen binnen KLM een andere functie aangeboden. Een van de heikele punten is dat de voormannen van de beladingsploegen niet gedwongen wensen te worden weer gewoon koffers te gaan stouwen.

Deze week hield KLM een informatieoffensief onder het personeel, waarbij ondermeer Koos Postema werd ingezet om de reorganisatie uiteen te zetten.

Dat werkte echter averechts. Voorzitter L. Bos van de ondernemingsraad: 'Ik denk dat daar niet helemaal duidelijk is geworden dat KLM wel degelijk een werkgarantie heeft afgegeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden