Reiziger kan thuis al winkelen op Schiphol

Reizigers die via Schiphol op vakantie gaan, kunnen binnenkort via internet alvast bestellingen plaatsen in de zogeheten See-Buy-Fly-winkels achter de paspoortcontrole....

Dat verklaarde financieel directeur P. Verboom maandag in een toelichting op de halfjaarcijfers van Schiphol. De luchthaven investeert in het zogeheten pre-ordering samen met de veertien zelfstandige ondernemers die de circa vijftig See-Buy-Fly-winkels op Schiphol exploiteren.

Door het wegvallen van het belastingvrij winkelen in deze zaken - sinds 1 juli vorig jaar voor reizigers binnen de Europese Unie - stond het exploitatieresultaat van Schiphol onder druk. De daling bedroeg 9,1 procent; het resultaat kwam op 226,8 miljoen gulden. Schiphol en de winkels nemen voor de aankopen (behalve van drank en sigaretten) de belastingen voor hun rekening, zodat de consument niets merkt van het eind van het 'taxfree-shoppen'.

Door het einde van belastingvrij winkelen daalden de concessie-inkomsten van Schiphol in de eerste helft van 2000 met bijna 23 miljoen. De totale bedrijfsopbrengsten stegen met een bescheiden 5,5 procent tot 668,7 miljoen.

Schiphol kampt momenteel met sterk oplopende bedrijfslasten. Het gaat om hogere afschrijvingen, stijgende IT-kosten en kosten vanwege de voorgenomen privatisering van de luchthaven. Schiphol denkt dit jaar 30 miljoen gulden kwijt te zijn aan de voorbereiding van zijn beursgang. De privatisering van de luchthaven moet binnenkort door het parlement worden besproken. Schiphol denkt eind dit jaar of volgend voorjaar naar de beurs te gaan.

'We zijn vooral veel geld kwijt aan juridische adviezen', aldus financieel directeur Verboom. 'De privatisering van Schiphol is niet zo maar een privatisering, maar eentje waarbij zeer veel belangen gemoeid zijn.'

De stagnerende groei is niet direct af te leiden uit de cijfers. Schiphol presenteert een winststijging van 22,2 procent tot 175,9 miljoen gulden ten opzichte van het eerste halfjaar van 1999. Maar vorig jaar duwde een voorziening voor reorganisatiekosten (60 miljoen gulden) de winst naar beneden. Zonder dat bedrag zou de winst boven de 200 miljoen gulden zijn uitgekomen. De 175,9 miljoen van dit jaar betekent dan eigenlijk een daling van de winst met 14 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden