'Registratie allochtonen moet blijven'

GroenLinks wil dat het verplicht blijft voor bedrijven om het aantal allochtone werknemers bekend te maken. De partij is bang dat bedrijven allochtonen in deze krappe arbeidsmarkt in de kou laten staan....

'Als bedrijven de aantallen allochtonen niet meer registreren en bekend maken, weet niemand hoe de vlag erbij staat en of er beleid gemaakt moet worden om de arbeidsdeelname van allochtonen te bevorderen', zegt GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos. Ze dient een voorstel in om de wet SAMEN (Stimulering evenredige arbeidsdeelname minderheden) tot 2010 te verlengen.

De cijfers onderstrepen volgens Vos de noodzaak van de wet. Onderzoek van de Erasmus Universiteit wijst uit dat werkgevers een negatiever beeld hebben van de prestaties van minderheden dan van autochtonen. Achttien procent van de werkgevers zegt alleen allochtonen in dienst te nemen als er geen aanbod van autochtonen (meer) is.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken liet de Kamer in mei weten dat hij zich afvraagt of de effectiviteit van de wet opweegt tegen de administratieve lasten die bedrijven ervan ondervinden. Van de grote bedrijven registreert tweederde, van de kleine eenderde. In 2001 bedroeg het percentage werkende allochtonen 8,5 procent, terwijl de evenredigheidseis tien procent voorschreef.

'Van evenredigheid is dus nog geen sprake', stelt Vos vast. Toch wil zij ook rekening houden met de bezwaren van de bedrijven dat die te veel moeten administreren. Alle bedrijven met meer dan vijftig werknemers (niet langer 35) moeten volgens haar registeren. Ook zouden bedrijven die drie jaar lang aan de evenredigheidseis voldoen, van registratie moeten worden vrijgesteld.

Het toezicht van de Arbeidsinspectie op de registratie en bekendmaking in het jaarverslag, mag wat Vos betreft wel wat 'pittiger'. Als het aan Vos ligt gaat de inspectie de cijfers publiceren en maakt zij bedrijven die slecht scoren met naam en toenaam bekend. 'Het schandpaaleffect mag nog wel wat explicieter'.

Of zij voldoende steun krijgt in de Tweede Kamer is nog niet duidelijk. De ooorspronkelijke wet was een initiatief van de Kamerleden Dijkstal (VVD), Groenman (D66) en Rosenmöller (GroenLinks). De VVD zegt nu de evaluatie van de huidige wet te willen afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden