Regionale omroep houdt vast aan bonuscultuur

Bij vier regionale omroepen zijn in 2013 bonussen uitgekeerd. Naast de al bekende extraatjes voor de directeuren van de Limburgse omroep L1 en Omroep West, zijn ook bij RTV Noord en RTV Rijnmond bonusbetalingen aangetroffen.

Beeld RTV Rijnmond

Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer geschreven. De PvdA-bewindsman, die gaat over de semipublieke topinkomens, baseert zich op vooronderzoek van het Commissariaat voor de Media naar de bonussen, en nader onderzoek van zijn eigen ministerie.

Niet toegestaan

Het onderzoek werd ingesteld nadat de Volkskrant had gemeld dat bij L1 en Omroep West in 2013 bonussen waren uitgekeerd aan de directeur voor in 2012 geleverde prestaties. Zulke bonusbetalingen zijn niet meer toegestaan sinds de invoering van de Wet normering topinkomens (WNT), die eind 2011 door de Kamer werd aangenomen.

Volgens beide regionale omroepen waren de bonussen aan de directie nog wel mogelijk, omdat ze onder het overgangsrecht van de WNT zouden vallen. Nader onderzoek van het ministerie heeft dat bevestigd. De bonusafspraken voor de directeuren waren al afgesproken voor de invoering van de topinkomenswet, dus ze zijn toegestaan, en mogen tot uiterlijk 1 januari 2017 worden uitgekeerd.

Ook de bonussen voor de top van RTV Noord en RTV Rijnmond vallen onder het overgangsrecht van de WNT, schrijft Plasterk aan de Tweede Kamer. 'Of het verstandig en wenselijk is dat deze bonussen toen zijn toegekend, is vanzelfsprekend een andere zaak', voegt de minister eraan toe. Plasterk schrijft dat in antwoord in Kamervragen van de PvdA, die wilde weten hoe het mogelijk is dat er bij regionale omroepen bonussen voor de top worden uitgekeerd, terwijl deze semipublieke instellingen de komende jaren flink moeten bezuinigen.

Geen bonussen

De Limburgse regionale omroep L1 liet eerder al weten voortaan geen bonussen meer uit te zullen keren, vanwege de WNT. Bij dit extraatje voor de directeur ging het om ruim 26 duizend euro.

Bij RTV Noord ging het om een prestatieafhankelijke bonus van ruim 7.000 euro, bij Rijnmond om 15 duizend euro. Bij Omroep West ging het om een bonus van bijna 14 duizend euro. De omroep en zijn president-commissaris, VVD-burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer, willen nog niet zeggen of de bonus wordt voortgezet. Ze verwijzen naar het jaarverslag, dat volgende maand verschijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden