Regering Kohl zal nog eens 18 miljard extra gaan lenen

De aanvullende begroting waarmee de regering-Kohl gisteren heeft ingestemd, is vooral nodig vanwege de uit de hand gelopen uitgaven voor de sociale zekerheid....

DPA, Reuter, AFP

BONN

Door de ontstuimig groeiende werkloosheid, inmiddels opgelopen tot een na-oorlogs record van 4,2 miljoen mensen, had minister van Sociale Zaken Norbert Blüm voor dit jaar aan zijn oorspronkelijke begroting lang niet genoeg. Van Waigel heeft hij nu een zesde extra gekregen. Dat komt neer op dik 21 miljard mark.

De totale overheidsuitgaven komen uit op 458,6 miljard Dmark, ruim 18 miljard hoger dan oorspronkelijk begroot. Het financierinsgtekort wordt door minister Waigel van Financiën nu becijferd op dik 71 miljard mark. Dit betekent dat de regering een hoger bedrag moet lenen dan zij aan investeringen uitgeeft. Daarmee handelt ze in strijd met de grondwet, die uitsluitend hogere leningen toestaat, als sprake is 'van verstoring van het economisch evenwicht'.

Volgens Waigel is dat zeker het geval doelend op de enorme werkloosheid, die naar de jongste schattingen van Bonn dit jaar zal blijven hangen op het niveau van 4,2 miljoen en in 1998 met niet meer dan 100 duizend afneemt.

Een andere keus dan extra geld te lenen had de regering van christen-democraten en liberalen echter niet, zo stelde de bewindsman. Meer bezuinigingen zouden in zijn ogen niet door de Bundesrat, de Duitse Eerste Kamer, zijn gekomen omdat daar de oppositie van sociaal-democraten de meerderheid heeft. Ook wilde hij de belastingen niet verhogen omdat hij daarmee het gevaar zou lopen de toch al magere economische groei af te remmen, wat nadelig zou uitpakken voor de werkgelegenheid.

De keuze om meer geld te lenen brengt volgens Waigel de doelstelling van 3 procent voor het financieringstekort niet in gevaar. 'We hebben het heel precies berekend en wij zakken naar 3,0 procent', zei hij. De berekeningen zijn gebaseerd op een economische groei van 2,4 procent dit jaar.

Een extra bron van inkomsten heeft de regering gevonden in de verkoop van de strategische olievoorraden. Daarmee wil ze dit jaar 400 miljoen mark en volgend jaar 500 miljoen mark binnenhalen. Deze sommen vormen een deel van de opbrengst uit tal van privatiseringen die dit jaar bijna 13 miljard mark en volgend jaar nog eens 20 miljard mark moeten opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden