'Reesink vertraagde vestiging'
Topman Bernard ten Doeschate van het handelshuis Reesink traineerde de vestiging van zijn bedrijf op een Apeldoorns industrieterrein. Dat hebben een ex-ambtenaar en twee ex-wethouders van de gemeente Apeldoorn maandag betoogd bij hun verhoor door een gemeenteraadscommissie die het fiasco rond Reesink onderzoekt....
Wat begin 1997 leek op een fraai staaltje werving - hetbinnenhalen van een bedrijf met vierhonderd arbeidsplaatsen -ontaardde voor de gemeente Apeldoorn in een debacle. De vestigingvan Reesink is nooit verwezenlijkt en diverse rechters steldende afgelopen jaren vast dat de gemeente nalatig is geweest bijhet leveren van de grond. Het bedrijf verkommerde drie jaar langop de oude locatie in Zutphen.
Een onafhankelijke deskundige moet de schadevergoedingdaarvoor en het totaal aan dwangsommen nog vaststellen, maarvolgens Reesink gaat het om vele miljoenen euro's. Apeldoornhoudt het officieel op een paar ton, maar in het gemeentehuiswordt gevreesd voor een schadebedrag van meer dan vijftienmiljoen euro.
Om te onderzoeken of er bestuurlijke fouten zijn gemaakt,en door wie, besloot de gemeenteraad een raadsenquête in testellen.
Volgens oud-ambtenaar De Jong en ex-wethouders Zoet enBolhuis, maandag als eersten aan de beurt, wilde de gemeente hetbedrijf dolgraag binnenhalen. Apeldoorn bracht de grondprijs voorReesink terug tot net onder de honderd gulden, in plaats van devooraf vastgestelde 140 gulden per vierkante meter. Bovendienwerd versneld het bedrijventerrein de Ecofactorij totontwikkeling gebracht, omdat Ten Doeschate nergens anders naartoe wilde.
Bij het verdere overleg tussen gemeente en bedrijf hadden de vertegenwoordigers van Reesink echter geen enkel mandaat, aldusDe Jong maandag. Diverse malen werden afspraken later door TenDoeschate terzijde geschoven.
Het breekpunt vormde de overdracht van de grond. Die zouplaatsvinden als het bouwplan was goedgekeurd, maar volgens degetuigen weigerde Reesink dat in te dienen. Het bedrijf wildeniet voldoen aan de scherpe milieueisen in het bestemmingsplan. Ten Doeschate ging bijvoorbeeld niet akkoord gaan met degroenstroken op het terrein, en met het aangegeven maximum aankantooroppervlak. 'De meeste ondernemers slikken dergelijke eisenvan de gemeente, maar de heer Ten Doeschate wilde tot het gaatjegaan', aldus De Jong. 'Kennelijk had hij ook ineens minder haast,mogelijk doordat de verkoop van het oude bedrijventerrein nietgoed liep.' Tot dan toe was de gemeente in de veronderstellingdat Reesink grote haast had.
Toen de gemeente een rentevergoeding ging vragen voor dekosten van de grond en de infrastructuur, omdat het bedrijf nietmeer meewerkte, verhardden de verhoudingen. De advocaten vanbeide partijen werden het eens over die rente, maar dat akkoordwerd door Ten Doeschate getorpedeerd, aldus ex-ambtenaar De Jong.
Bernard ten Doeschate komt woensdagavond getuigen voor deraadscommissie.