Reeks winkelketens dreigt uit Nederlandse straatbeeld te verdwijnen

Op de dag dat bekend werd dat de koopkracht van de meeste Nederlanders flink toeneemt, dreigt het aangezicht van veel Nederlandse winkelstraten drastisch te veranderen. Een reeks winkelketens staat op het punt van omvallen. Niet alleen V&D heeft uitstel van betaling gekregen, ook drogisterijketen DA en een aantal schoenenwinkelketens van Macintosh (Dolcis, Manfield, Invito, PRO Sport en Hoogenbosch) dreigen kopje onder te gaan.

Thomas van der Kolk
De Nederlandse winkelstraten, zoals deze in Gouda, dreigen een ander aanzicht te krijgen nu ketens als V&D, DA en een reeks schoenenwinkels mogelijk gaat verdwijnen. Beeld anp
De Nederlandse winkelstraten, zoals deze in Gouda, dreigen een ander aanzicht te krijgen nu ketens als V&D, DA en een reeks schoenenwinkels mogelijk gaat verdwijnen.Beeld anp

Voor veel werknemers in de winkelsector is sprake van een zwarte kerst. DA heeft zelf 212 mensen in vaste dienst maar er werken er veel meer bij de aangesloten franchisenemers. Bij Macintosh werken er nog eens 5500.

Bij V&D dreigt ontslag voor 10 duizend werknemers. V&D kan niet meer aan zijn rekeningen voldoen doordat eigenaar Sun Capital dinsdag onverwacht een kredietgarantie van 47 miljoen introk. Het was al langer duidelijk dat het niet zo goed gaat met het bekende warenhuis, maar dat Sun Capital er nu dan toch de stekker uit trekt kwam voor veel mensen toch als een verrassing.

null Beeld anp
Beeld anp

Macintosh

Net als V&D kreeg Macintosh, het moederbedrijf van de schoenenwinkels, dinsdag al uitstel van betaling, en enkele uren later liet het bedrijf weten dat het ook voor een aantal ketens surseance was aangevraagd. Dat geldt niet voor Scapino, Steve Madden en het Belgische Brantano. Alle winkels van het zieltogende Limburgse retailbedrijf blijven vooralsnog geopend.

Aan drogisterijketen DA werd woensdag surseance verleend. Het bedrijf uit Zwolle heeft 266 winkels in Nederland. Het streven is om alle winkels en de webshop open te houden tijdens de surseance. DA wijt het dreigende failissement vooral aan de opkomst van nieuwkomers als Op = Op en Action, waardoor de concurrentie is verhevigd. Bij V&D zouden de problemen die er al waren zijn versterkt door de warme maanden november en december, waardoor bijvoorbeeld winterkleding vaker in de rekken blijft hangen.

Lees ook

De directie van V&D restte weinig anders dan uitstel van betaling aan te vragen, het voorportaal van een faillissement. Als gevolg hiervan dreigt sluiting van 62 warenhuizen in Nederland en ontslag voor 10 duizend werknemers.

Boze klanten die hun kerstbonnen niet meer kunnen verzilveren ('Ik ben blij dat jullie failliet zijn'),
Lees het laatste nieuws over V&D in ons liveblog.

Als klant kunt u de malaise bij V&D vanaf vandaag ook al duidelijk merken. Zo kunt u die V&D bon uit uw kerstpakket niet meer verzilveren, en naar Air Miles en oudejaarsloten kunt u ook fluiten. Hier het complete lijstje.

Voor de consument is er ook goed nieuws: de koopkracht van negen op de tien huishoudens stijgt volgend jaar flink. In tien jaar is die stijging niet zo groot geweest.

Grootste omzetten

Geheel toevallig dat juist nu deze grote bedrijven surseance van betaling krijgen is het niet, aldus chef Economie van de Volkskrant Xander van Uffelen. 'Rond de kerstperiode draaien veel bedrijven de grootste omzetten. Dan valt het extra op als je opeens 20 procent minder omzet draait dan je concurrenten.'

De dreigende faillissementen zijn dan ook geen teken dat het slecht zou gaan met de Nederlandse economie. 'In tegendeel: het is meer een duidelijke waterscheiding met aan de ene kant bedrijven die het goed doen en aan de andere kant de verliezers. Tegenover V&D, Macintosh en DA staan bedrijven als Bol.com en tuinbedrijven die waarschijnlijk wel flinke omzetten over het afgelopen jaar zullen rapporteren.'

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avondnieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden