Rederij Enkhuizen bestrijdt aanslag toeristenbelasting

Rederij Naco in Enkhuizen wil af van de toeristenbelasting. Het gemeentebestuur van de havenstad wil voortaan alle bezoekers die over water komen per persoon 75 cent toeristenbelasting laten betalen....

Woensdag diende voor het hof in Amsterdam het hoger beroep. De zaak is opmerkelijk door de uitspraak van de rechtbank in Alkmaar, drie maanden geleden. Rechtbankpresident J. van Dijk oordeelde dat de belastingmaatregel van Enkhuizen in strijd is met het gelijkheidsbeginsel in de grondwet. Als toeristen worden belast die over het water komen, dan moeten ook automobilisten, fietsers, trein- en busreizigers die de stad aandoen, betalen.

Dat is onmogelijk, aldus advocaat J. Franken van de gemeente Enkhuizen. De gemeente kan onmogelijk tolpoortjes aan de stadsgrens plaatsen. En als een fietser alleen maar de stad ingaat om te winkelen, aan wie moet dan de belastingaanslag worden uitgereikt? De groep die niet betaalt, is volgens Franken overigens klein. Als een fietser het Zuiderzeemuseum aandoet, betaalt hij via zijn entreekaartje alsnog toeristenbelasting.

Enkhuizen vindt de keuze gerechtvaardigd toeristen die over water aankomen te belasten. Voor die groep moeten immers relatief hoge kosten worden gemaakt: voor het onderhoud van de kades, de bouw van aanlegsteigers, het verwijderen van vuil en de bewegwijzering in de stad is alleen het havengeld niet voldoende, aldus P. Wisman, hoofd financiën van de gemeente.

Advocaat K. Gilhuis van Naco meende echter dat sprake is van willekeur.

'De toeristen verblijven allemaal in dezelfde stad. Dan is het vreemd dat de gemeente er een categorie uitlicht die moet betalen.' De advocaat sprak van een 'verkapte tolheffing'. Van de wegwijzers profiteren toch ook de gewone dagjesmensen, vond hij.

Voor het heffen van toeristenbelasting bestaan geen wettelijke regels. Gemeenten bepalen zelf of ze toeristenbelasting heffen, hoe hoog die is en wat ze belasten. Steeds meer gemeenten ontdekken de toerist als bron van inkomsten.

Nu heft tweederde van alle gemeenten toeristenbelasting, maar dat aantal neemt jaarlijks toe. Vorig jaar werd 144 miljoen gulden aan toeristen verdiend, in 1997 was dat nog 123 miljoen.

Het beleid van gemeenten leidde al eerder tot conflicten. De afgelopen jaren voerden Marken, Leeuwarden, Arnhem, Amsterdam, Zandvoort en Haarlemmermeer juridische procedures, soms tot aan de Hoge Raad.

Franken verwees tijdens de zitting naar een aantal van die gerechtelijke uitspraken. Wie een strandstoel huurt in Zandvoort, betaalt toeristenbelasting maar wie zijn eigen stoel meeneemt, betaalt niks. Voor een rondvaart door de Amsterdamse grachten is belasting verschuldigd, terwijl een tochtje met de eigen boot weer gratis is.

In beide gevallen, zei Franken, zijn toeristen op dezelfde plek, maar worden ze op belastingtechnisch gebied verschillend behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden