Reddingsplan van Getronics verlengd

Getronics heeft aandeel- en obligatiehouders verrast met een 'adempauze' voor zijn eigen reddingsplan. De Amsterdamse automatiseerder heeft de termijn verlengd waarbinnen obligatiehouders hun schuldpapier kunnen omwisselen tegen aandelen, contanten en nieuwe obligaties....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Obligatiehouders hebben nu tot 31 maart de tijd om akkoord te gaan met het saneringsplan dat half februari werd bekendgemaakt. Aanvankelijk zou de aanmeldtermijn voor de omwisseling aanstaande donderdag aflopen.

Tot de verlenging is besloten door de nieuwe directie, die tien dagen geleden is aangetreden. 'Zij krijgt daarmee de gelegenheid om alle opties die voor het bedrijf open staan te bestuderen, met inbegrip van de omwisseling', aldus een verklaring. Getronics weigert verder commentaar.

Het bedrijf wil af van twee obligatieleningen, die aflopen in 2004 en 2005, met een waarde van 569 miljoen euro. Getronics wil de schuldbewijzen kwijt, omdat het bedrijf niet genoeg geld heeft om ze af te lossen.

De verlenging van de aanmeldtermijn - een dag voor de bekendmaking van de jaarcijfers, vandaag - heeft verbazing gewekt. Johan Kleyn, advocaat bij Allen en Overy, noemt het vreemd dat Getronics de directiewisseling aangrijpt om de plannen te herzien. 'Alsof die wissel iets verandert aan de afspraken die met de obligatiehouders zijn gemaakt.' Kleyn vertegenwoordigt vier partijen die 30 procent van de obligaties in handen hebben.

Ook Frans Faas van Bureau Interfaas, die 10 procent van de obligatiehouders vertegenwoordigt, toont zich verbaasd. 'Het is opnieuw een voorbeeld van hoe Getronics met zijn kapitaalverschaffers denkt te moeten omgaan.' Faas verwacht overigens niet dat de directie het plan gaat aanpassen. 'Óf ze zetten door óf het plan verdwijnt in zijn geheel van tafel.'

Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hoopt dat tot de nieuwe opties een beter bod voor de aandeelhouders behoort. Voor deze groep dreigt een enorme verwatering van hun huidige belang, als de omwisseling van schuldpapier in aandelen doorgaat.

De aandeelhouders houden 3 tot 3,5 procent over, wat volgens De Vries neerkomt op 12 tot 20 miljoen euro. 'Dat bedrag ligt lager dan de onkostenvergoeding die de banken krijgen voor het regelen van de herstructurering.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden