Reddingsplan oudste bank Italië: zegen voor economie, pijnlijk voor medewerkers

Slecht nieuws voor 2.600 bankmedewerkers, goed nieuws voor de Italiaanse economie. Zo wordt het dinsdag gepresenteerde reddingsplan van de dramatisch presterende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) vooralsnog samengevat.

Jarl van der Ploeg
De ingang van het hoofdkantoor van de Monte dei Paschi di Siena bank in Siena, Italië. Beeld reuters
De ingang van het hoofdkantoor van de Monte dei Paschi di Siena bank in Siena, Italië.Beeld reuters

Het reddingsplan, dat dinsdag door de nieuwe topman werd gepresenteerd, bestaat onder andere uit het schrappen van 10 procent van het personeelsbestand. Ook sluit deze oudste - nog bestaande - bank ter wereld zo'n vijfhonderd van de in totaal tweeduizend kantoren tussen nu en 2019 en gaat het verder met het lozen van de vele miljarden euro's aan slechte leningen.

Dat is ook wel nodig, want MPS bleek afgelopen juli tijdens de stresstest van de Europese Bankenautoriteit de slechtst presterende bank van Europa. Die stresstest is te zien als een soort financiële rampenoefening voor de bancaire sector. Gekeken wordt of banken schokbestendig genoeg zijn om in tijden van barstende vastgoedzeepbellen, beurscrises, staatsbankroeten en andere economische calamiteiten te overleven.

Het kapitaal van MPS, zo was de conclusie, zou volledig worden weggevaagd als er opnieuw een zware financiële crisis zou uitbreken. Aangezien MPS de op twee na grootste bank van Italië is, zou het omvallen van de bank een nachtmerriescenario voor Italië en dus de hele eurozone betekenen. Italië, de derde economie van Europa, heeft zo'n zeshonderd banken - van klein, piepklein tot enorm - waarbij MPS een van de dragende spelers is. Als MPS omvalt, zo is de angst, volgen er nog veel en veel meer.

Die ravage indachtig kwam de Italiaanse premier Matteo Renzi afgelopen zomer jaar al met een eerste reddingsplan. De oudste bank ter wereld, opgericht in 1472, heeft 47 miljard euro aan slechte leningen op de balans staan, op een totaal van 160 miljard. Dat betekent dat ruim een kwart van de uitstaande leningen waarschijnlijk nooit meer zal worden terugbetaald, simpelweg omdat de leners het geld niet hebben.

Omdat die bedragen extreem zwaar op de balans van de bank drukken - winst maken is bijna onmogelijk geworden - werd besloten 28 miljard euro van die leningen te verkopen aan een door Renzi opgezet fonds van private investeerders. Daarnaast zoekt de bank naar een extra kapitaalinjectie van 5 miljard euro.

De Italiaanse premier Matteo Renzi. Beeld ap
De Italiaanse premier Matteo Renzi.Beeld ap

Enthousiasme

Het reddingsplan van dinsdag borduurt voort op dat initiatief, zegt de vorige maand aangetreden topman Marco Morelli. Het is zijn taak om MPS als bruid op te poetsen voor toekomstige investeerders. Door onder andere verder te bezuinigen op personeel en kantoren moet MPS vanaf 2018 zelfs weer een voorzichtige winst gaan maken. Afgelopen derde kwartaal schreef de bank nog een verlies van 1,15 miljard euro.

Beleggers op de beurs van Milaan reageerden enthousiast op de plannen. Gisteren steeg het aandeel MPS al met ruim 28 procent in afwachting van de precieze uitwerking ervan. Vandaag steeg het aandeel nog verder met in de middaghandel zelfs 20 procent, wat betekent dat ook de details van het reddingsplan met hoop worden ontvangen.

Later op de dag werd de handel in het aandeel - dat de afgelopen maanden verschrompelde - zelfs opgeschort vanwege de wilde schommelingen door het vele aan- en verkopen van beleggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden