Red de spaarder, koop een café

Wie een bruin café wil beginnen, zou voor het meubilair eens moeten kijken op www.troostwijkauctions.com. Daar wordt het interieur van de failliete bank Van der Hoop Bankiers geveild....

Van onze verslaggever Geert Dekker

Er is natuurlijk veel meer: alleen met een café kun je niet bankieren. Daar heb je bijvoorbeeld ook vijftien olieverfschilderijen met Amsterdamse taferelen en een tiental bronzen sculpturen voor nodig; daar is inmiddels een paar honderd tot een paar duizend euro voor geboden. Ook te koop: 187 flessen wijn (een grand cru uit 1985, een medoc uit 1975), een vitrine met oude voorraadblikken, een aantal met rood skai beklede Art Deco-meubelen en een elektrische schoenpoetsmachine. Daarnaast natuurlijk het gebruikelijke meubilair, zoals bureaus (Ahrend), bureaustoelen en kasten, en de computers en beeldschermen die de laatste 59 werknemers van Van der Hoop tot 16 december 2005 gebruikten voor hun transacties.

Een bod op een of meer van deze spullen wordt op prijs gesteld door de hele financiële wereld. Immers: de opbrengst van de veiling komt terecht in de boedel van het faillissement en die boedel wordt verdeeld onder de schuldeisers, waaronder de spaarders. Hoe meer geld die spaarders terugkrijgen, hoe geringer het verlies van publiek vertrouwen in de financiële wereld, zo luidt de redenatie.

Misschien kan de Nederlandse Vereniging van Banken op de veiling nog iets van haar gading vinden. De brancheorganisatie is er immers veel aan gelegen de imagoschade door het unieke faillissement zoveel mogelijk te beperken. De curatoren hopen op twee ton, wellicht kan de vereniging dat bedrag verveelvoudigen.

Wie zelf een bijdrage wil leveren en en passant wil zien hoe een failliete bank eruit ziet, is komende vrijdag welkom op de kijkdag aan de Herengracht 469 in Amsterdam. Bieden kan tot en met maandag. Red de Van der Hoop-spaarder, al is het maar met een bod op een van de tientallen zwarte kunststof designstoelen (Vitra) die in de kantine op de vierde etage stonden. Nieuwprijs ongeveer vijfhonderd euro, bij Troostwijk inzetten vanaf dertig euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden