Recordstrop voor bank in Japan

's Werelds grootste bank, het Japanse Mizuho, heeft het afgelopen jaar een ongekend groot verlies geleden door de slepende bankencrisis in Japan....

Onder druk van de Japanse overheid schrijft Mizuho versneld zijn oninbare leningen af. De 'slechte' leningen hangen al sinds het uiteenspatten van de zeepbeleconomie in 1990 als een molensteen om de nek van het Japanse bankwezen, dat met zijn enorme conglomeraten enkele van de grootste banken ter wereld herbergt. In de vette jaren tachtig roekeloos aangegaan krediet kon na het ineenzijgen van de economie en de beurzen in 1990 niet terugbetaald worden. De kans dat de banken deze oninbare leningen ooit terugkrijgen, is nihil.

Het totaal aan oninbare leningen wordt geschat op 151 biljoen yen (1,27 biljoen euro, een getal met twaalf nullen). De vorig jaar aangestelde speciale minister voor bankzaken, Heiko Takenaka, heeft van het bankwezen geëist dat het versneld deze oninbare leningen van de balans afhaalt. Dit leidt tot grote verliezen nu, maar moet lucht scheppen voor later.

Mizuho gaat in navolging van worstelende concurrenten als Sumitomo Mitsui en UFJ proberen om vers kapitaal op te halen bij institionele beleggers en de Japanse Centrale Bank, door de uitgifte van preferente aandelen.

Mizuho wil zo 8 miljard euro ophalen. Eerder kwam Sumito met investeringsbank Goldman Sachs overereen dat deze zijn slechte-leningenplan zal financieren. Merrill Lynch investeert in een gelijkluidend oninbare-leningenplan van UFJ. De verzwakte banken kopen zo tijd voor zichzelf, en hopen een ineenstorting van het Japanse bankenkaartenhuis af te wenden.

De 'slechte' leningen zijn een erfenis van de Japanse zeepbeleconomie uit de jaren tachtig, toen de prijzen van vastgoed als een heliumballon de lucht in vlogen en Japanners in theorie heel Amerika konden opkopen door de bebouwen in Tokio te verkopen. Toen de ballon in 1990 knapte, en de paniekverkopen de prijs van het vastgoed weer tot normale proporties terugbrachten, bleek de schade in de tweede economie ter wereld niet te overzien.

De Japanse economie groeide de achterliggende tien jaar amper tot niet, terwijl de Westerse economieën gouden tijden beleefden dankzij de internethype. In 2003 en 2004 zal de Japanse groei marginaal zijn, na een krimp in 2002, stelt de OESO in zijn jongste prognose.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.