Recordschikking van 1,2 miljard in Fortis-zaak

'Zonder erkenning van enige fout' stelt verzekeraar Ageas, de opvolger van het in 2008 ineengestorte financiële conglomeraat Fortis, de grootste schikking ooit in Europa voor aan gedupeerde Fortis-aandeelhouders. Wie tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 een Fortis-aandeel had, kan in aanmerking komen voor compensatie. In totaal gaat het om 1,204 miljard euro, zo maakte Ageas maandagochtend bekend, vlak voordat het Belgische bedrijf voor de Amsterdamse rechter zou verschijnen.

In 2007 reisde de Fortis-top per heli naar vergaderingen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De schikking wordt als een overwinning gevierd door een coalitie van organisaties die samen 'enkele tienduizenden' benadeelde Fortis-aandeelhouders zeggen te vertegenwoordigen. Zij krijgen naar verwachting over 18 à 24 maanden 10 tot 15 procent van hun schade vergoed, een hoog percentage vergeleken met schikkingen in de Verenigde Staten. Aandeelhouders die zich niet bij een Fortis-claimclub hebben aangesloten krijgen ook compensatie, maar minder. Hoeveel iedereen kan krijgen, moet over twee maanden uitgerekend zijn.

De 1,2 miljard is een fractie van de geschatte schade van 36 miljard euro voor de aandeelhouders. Dat bedrag is het aantal aandelen maal het koersverlies tussen het moment in oktober 2007 dat Fortis 24 miljard euro betaalde om samen met de Royal Bank of Scotland en Santander bankenmarktleider ABN Amro te kopen en het moment waarop Fortis ineenstortte en uit elkaar werd gehaald.

Op 3 oktober 2008 nationaliseerde de Nederlandse staat de Nederlandse delen (nu ABN Amro en verzekeraar ASR) van de ooit glorieuze bank-verzekeraar, die toen een balanstotaal had van bijna 900 miljard euro. Vanaf dat moment raakten het latere Ageas, voormalige Fortisbestuurders en banken die betrokken waren bij de overname door Fortis van ABN Amro verwikkeld in de ene na de andere rechtszaak - op het hoogtepunt waren het er negen. Fortis op zijn beurt achtte maar één partij schuldig aan de schade voor de aandeelhouders: de Nederlandse staat. Die had het concern immers verscheurd.

Einde aan rechtzaken

Terugkerend argument voor alle claims: de Fortis-top misleidde en bedroog beleggers door de eigen financiële situatie rooskleurig voor te stellen terwijl het concern op de rand van een faillissement stond. Was Fortis eerlijk geweest, zeiden de gedupeerden, dan hadden we nooit de Fortis-aandelen gekocht die ons zo'n groot verlies hebben opgeleverd. Zo verzweeg Fortis dat het voor miljarden aan Amerikaanse rommelhypotheken bezat, die kort daarna niets waard bleken. Op 5 juni 2008 zei Fortis-topman Jean-Paul Votron, naar later bleek volkomen ten onrechte, over het concern: 'De solvabiliteit is op plan en sterk.'

Met de schikking van gisteren komt er een voorlopig einde aan alle Fortis-gerelateerde rechtszaken. Die waren aangespannen door onder andere de Belgische beleggersvereniging Deminor, claimorganisatie FortisEffect en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De laatste zette in 2011 nog in op een schadevergoeding van 18 miljard euro, gesterkt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en later de Hoge Raad, die de uitspraak van de Ondernemingskamer bevestigde dat de top van Fortis zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid. In 2010 kreeg Ageas van toezichthouder AFM een boete wegens manipulatie en misleiding van oud-Fortisbestuurders. Ageas ontkende elke betrokkenheid.

Jean-Paul Votron, Fortis-topman in 2008. Beeld anp

Schuld erkennen

Ageas-topman Bart De Smet noemt de schikking van 1,2 miljard 'eerlijk en redelijk'. Hij wil er een 'onzekere en moeilijke periode' mee afsluiten, maar benadrukte dat de Europese recordschikking niet betekent dat Ageas waaraan dan ook schuld erkent. We doen dit 'zonder toe te geven iets verkeerd te hebben gedaan', aldus een persverklaring van de verzekeraar.

Nu gaat het Hof in Amsterdam bezien of de schikking een redelijke compensatie voor alle getroffen aandeelhouders inhoudt. Als het Hof de schikking aldus algemeen verbindend heeft verklaard, is de schikking definitief en komt aan alle rechtszaken een eind. Deze procedure duurt anderhalf tot twee jaar. Het doorzetten van rechtszaken zou volgens de schikkende claimorganisaties vele jaren van procederen vergen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.