Recordoppervlakte kantoorruimte staat lang leeg

Eind 2005 stond in Nederland een record aan kantoorruimte leeg: 5,7 miljoen vierkante meter. Hoewel de economie en daarmee de vraag naar kantoren aantrekt, zal de leegstand in 2006 aanhouden....

De 5,7 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte komt overeen met 14 procent van het totale kantorenbestand. Het aanbod van kantoren is nog altijd zo omvangrijk, dat het enige jaren zal duren aleer er evenwicht tussen vraag en aanbod is, zegt DTZ Zadelhoff, een grote handelaar in commercieel vastgoed.

Zadelhoff presenteerde woensdag zijn visie op de kantorenmarkt. De vastgoedexpert voorziet voor 2006 meer vraag naar kantoorruimte dan in 2005, toen de aanblik van rijen lege kantoren en spandoeken met daarop ‘Te Huur’ veel bedrijfsterreinen en binnensteden domineerde.

Voor de vraag naar een nieuw kantoor gelden soms negatieve motieven, zoals bezuinigingen (weg uit de dure binnenstad naar een bedrijventerrein in de periferie van de stad) of ontslagen. In 2006, denkt Zadelhoff, zullen de positieve motieven de overhand krijgen: meer personeel en de behoefte aan een mooier, luxueuzer kantoor op een gunstige plek.

Het grootst is de leegstand in Woerden (ruim een kwart van de kantoren staat leeg), Capelle aan den IJssel (22,4 procent leegstand) en Diemen (21,5 procent). Van de grote steden telt Amsterdam de meeste te huur staande kantoorpanden (bijna 20 procent van het totaal). Rotterdam kampt met 13 procent leegstand.

Ongeveer de helft van de lege kantoren staat al twee jaar of langer te huur. Voor bijna 10 procent van de leegstaande kantoorruimte wordt al vier jaar naar een huurder gezocht.

DTZ Zadelhoff betitelt de toekomstperspectieven van meer dan 1 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorruimte als kansloos, omdat deze verouderd is en huurders steeds mooiere plekken zoeken. De bedrijfsmakelaar pleit voor drastische maatregelen om dit overschot terug te dringen. Ombouw tot appartementen is een optie. Omdat dit niet altijd uitvoerbaar is, is sloop in veel gevallen onontkoombaar, denkt Zadelhoff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden