Recordgroei voor economie in 2007

Nederland heeft volgens het CBS 2007 afgesloten met een recordgroei. De groei in het laatste kwartaal bedroeg 4,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Het CBS vermoedt dat de hoge economische groei in 2007 in elk geval een ‘doorloopeffect’ zal hebben op 2008 van ‘1,5 á 2 procent’ op jaarbasis.

De voorlopige voorspelling van het CPB – die zonder rekening te houden met de nieuwste CBS-cijfers uitgaat van 1,75 procent voor heel 2008 – alleen maar uitkomen als de rest van de economie bevriest in 2008 om een groei van 1,75 procent niet te overstijgen.

De groei in 2007 wordt vooral gedragen door de export die met 6,4 procent steeg. ‘De exporteurs lijken geen last te hebben van de dure euro’, concludeert het CBS.

De consument blijft zijn geld uitgeven. Hij laat zich niet hinderen door tegenvallende resultaten op de beurs en berichten over de hypothekencrisis in de Verenigde Staten. De consumptie van duurzame goederen steeg in 2007 met meer dan 4 procent. Daarbij loste de consument in 2007 ook nog eens meer af op zijn leningen, dan dat hij nieuwe schulden aanging. Alleen het bedrag dat Nederlanders ‘rood’ staan bij de bank steeg met 8 procent. Dit zou echter niet duiden op geldproblemen, maar op gemakzucht bij de rekeninghouders, aldus het CBS.

De internationale kredietcrisis, is kortom in de Nederlandse kredietverlening vooralsnog niet terug te vinden.

De groei van de Nederlandse economie was vorig jaar hoger dan het gemiddelde van de Europese landen. Volgens het Europese statistische bureau Eurostat kwam de groei van de economie in de Europese Unie uit op 2,9 procent. De groei in de landen waar betaald wordt met de euro (eurozone) was de groei met 2,7 procent, iets lager. Vooral de groei in in Duitsland en Frankrijk nam in het laatste kwartaal van 2007 af. ‘In Duitsland laat de consument het afweten’, zegt Vergeer. Het Nederlandse handelsoverschot steeg naar 41,4 miljard euro, het hoogste ooit. Het aantal banen steeg met 200 duizend.

De banengroei is vergelijkbaar met die in de hoogtijdagen van de jaren negentig. De werkloosheid daalde met 70 duizend tot 314 duizend personen. Met de lage werkloosheid van 4 procent is Nederland ‘koploper in Europa’, aldus het CBS. Het aantal openstaande vacatures bereikte in het derde kwartaal een record. De investeringen stegen vorig jaar met 4,9 procent. Hierbij belandde het vertrouwen van producenten nog in januari van 2008 op een recordhoogte.

De spanning op de arbeidsmarkt begint door te werken in de lonen. In de eerste helft van vorig jaar was de stijging van de cao-lonen nog 1,7 procent, in de tweede helft kwam die groei uit op 2,5 procent.

De stijgingen van 4 tot 5 procent, die te zien waren rond de eeuwwisseling toen de economie flink groeide, zijn nog niet in zicht. Het prijspeil steeg in 2007 met 1,6 procent, maar dat is in januari van dit jaar opgelopen tot 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden