Recordgroei in havens regio Amsterdam

De havens in Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk hebben dit jaar meer overgeslagen dan ooit. De totale overslag steeg van 75 ton tot naar verwachting 84 miljoen ton, maakte de havenautoriteit in Amsterdam donderdag bekend....

ANP

Het leeuwendeel van de groei kwam voor rekening van de Amsterdamse haven. In één jaar tijd de overslag hier met ongeveer 10 miljoen ton tot 64 miljoen ton, een stijging van bijna 20 procent. De groei van de haven in Amsterdam kwam vorig jaar uit op bijna 4 procent.

De overslag van containers droeg voor een groot deel bij aan het nieuwe record: die groeide met liefst 360 procent. Ook de overslag van olieproducten leverde een belangrijke bijdrage, met een stijging van 26 procent naar 24 miljoen ton.

Ook het aantal schepen dat de Amsterdamse haven aandeed, groeide fors. Dit jaar hebben naar verwachting 5700 schepen in de hoofdstad aangemeerd. In 2005 waren dat er 5115. Inclusief de drie andere havens langs het Noordzeekanaal zullen dat er dit jaar in totaal 9300 zijn. De riviercruiseboten en zeecruiseschepen wisten Amsterdam eveneens te vinden.

Door de recordoverslag stijgt de winst van Haven Amsterdam dit jaar met bijna 30 procent naar 28 miljoen euro. De opkomende containervaart zorgt in 2007 voor een verdere groei, verwacht het havenbedrijf. De groei van containers leidt volgens Haven Amsterdam tot veel belangstelling van logistieke dienstverleners en projectontwikkelaars voor stukken grond in het haventerrein.

De organisatie is goedgemutst voor de toekomst. ‘De Amsterdamse haven zal zich verder gaan ontwikkelen als een belangrijke logistieke hub van Europa en pijler voor de Amsterdamse economie en werkgelegenheid.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden