Recordbod in mijnbouw van Xstrata

Het Zwitserse Xstrata wil de grootste overname uit de geschiedenis van de mijnbouw op zijn naam brengen. Xstrata heeft een ongevraagd bod uitgebracht op het Canadese Falconbridge....

Van onze verslaggever Nico Goebert

In augustus vorig jaar kocht Xstrata al een minderheidsbelang in het Canadese mijnbouwbedrijf voor ruim 2 miljard Canadese dollar (1,4 miljard euro). Toen betaalde het concern uit het Zwitserse Zug 28 Canadese dollar per aandeel. Nu, negen maanden later, is Xstrata bereid 52,50 dollar per aandeel te betalen. Daarmee waardeert Xstrata Falconbridge op 20 miljard dollar (14 miljard euro).

Het tekent de enorme waardestijging van de mijnbouwondernemingen in het afgelopen jaar. De mijnconcerns zwemmen in het geld door de sterke prijsstijgingen van metalen als nikkel, koper, chroom en kobalt. Oorzaak is de sterke vraag uit China en andere snelgroeiende economieën. De koperprijs is dit jaar op de Londen Metal Exchange met 90 procent gestegen, de prijs van zink met 86 procent.

Ondanks de prijsdaling van eerder deze week verwacht topman Mick Davis van Xstrata dat de grondstoffenprijzen de komende jaren hoog zullen blijven. De waardestijging van de mijnbouwondernemingen heeft het afgelopen jaar geleid tot een reeks van fusies en al dan niet vijandige overnames.

Xstrata heeft in het recente verleden enkele malen misgegrepen. Zo kaapte het grootste mijnbouwconcern ter wereld, het Australische BHP Billiton, vorig jaar de eveneens Australische nikkel- en koperdelver WMC weg voor de neus van de Zwitsers. Xstrata had een vijandig bod gedaan op WMC, maar Billiton trok voor ruim 7 miljard euro aan het langste eind.

Als het bod van Xstrata op Falconbridge slaagt, ontstaat het op drie na grootste mijnbouwconcern ter wereld na BHP Billiton, Rio Tinto en Anglo American. De nieuwe combinatie krijgt 40 duizend werknemers over de hele wereld. Xstrata delft kolen, koper, zink en chroom. Falconbridge bezit ook kopermijnen, in Chili, en zink-winplaatsen in Canada.

Maar zover is het nog niet, want ook in dit geval heeft Xstrata met een rivaal te maken. Nadat de Zwitsers in augustus vorig jaar 20 procent kochten van Falconbridge met de bedoeling dit belang gestaag uit te breiden, stak het Canadese mijnbouwconcern Inco enkele maanden later een stok tussen de spaken. Inco deed ook een bod op Falconbridge, dat neerkomt op 51,17 dollar per aandeel. Inco en Falconbridge zouden samen veruit de grootste nikkelproducent ter wereld vormen.

Een tegenactie van Xstrata werd toen al algemeen verwacht. Xstrata uit het Zwitserse Zug, dat genoteerd is aan de beurzen van Zürich en Londen, is een betrekkelijke nieuwkomer in de top van de mijnbouwwereld. Het concern was al de grootste leverancier ter wereld van kolen voor energiecentrales, maar nadat Mick Davis vier jaar geleden aantrad, is de onderneming sterk gegroeid door agressieve overnames.

Bij de komst van de 48-jarige Davis was Xstrata op de beurs minder dan 600 miljoen dollar waard. Inmiddels bedraagt de beurswaarde 26,5 miljard dollar. De koers van de aandelen Xstrata is in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden