NieuwsBrexit

Recordaantal bedrijven vestigt zich in Nederland door Brexit

Nog nooit besloten zoveel bedrijven zich in Nederland te vestigen als vorig jaar. In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de Brexit. Ook dat is een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Het nieuwe gebouw van Europees Medicijnagentschap EMA aan de Amsterdamse Zuidas. Beeld null
Het nieuwe gebouw van Europees Medicijnagentschap EMA aan de Amsterdamse Zuidas.

De bijna 400 bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro te investeren, aldus de NFIA, het internationale netwerk van koopman-ambassadeurs van Economische Zaken. 

Buitenlandse bedrijven zijn belangrijk voor onze economie en ons toekomstige verdienvermogen, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). ‘Zo zijn ze goed voor 30 procent van de totale private uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in Nederland.’

Een op de vijf bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, deed dit specifiek vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. Onder deze ‘brexitbedrijven’ vallen Britse ondernemingen die verhuizen of uitbreiden naar Nederland om toegang te houden tot de markt en internationale bedrijven die het Europese hoofdkwartier of een specifieke afdeling uit het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Het gaat ook om bedrijven die eerst overwogen om (deels) te verhuizen of uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk, maar wegens de Brexit uitwijken naar Nederland. In 2018 haalde Nederland nog 42 van dit soort bedrijven binnen, in 2017 waren het er 18.

Sinds het Brexit-referendum in juni 2016 hebben 140 bedrijven voor ons land gekozen. Nederland is vooral populair onder bedrijven in de zakelijke dienstverlening als Fintech, IT en de mediabranche. Ook gezondheidsbedrijven zien Nederland als goed vestigingsland, onder meer vanwege de komst van het Europees Medicijnagentschap (EMA), dat vanuit Londen naar Amsterdam verhuisde.

Handelsafspraken

De NFIA is momenteel in gesprek met meer dan 400 bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. De manier waarop een mogelijk handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eruit zal zien, zal de toekomst van deze bedrijven voor een belangrijk deel bepalen, aldus NFIA-commissaris Jeroen Nijland. 

‘We zien dat nog steeds veel bedrijven de impact van deze handelsafspraken op hun bedrijf afwachten alvorens een beslissing te nemen. Toch kiezen steeds meer bedrijven voor de zekerheid en stabiliteit die ons land biedt op de Europese markt', zegt Nijland.

Keerzijde

Het lokken van bedrijven naar de hoofdstad heeft ook een keerzijde. Zo zijn lokale actiegroepen bang voor verdere verstopping van de stad en het stijgen van de woningprijzen in de stad, die toch al hoog liggen. De gemeente kwam een paar jaar geleden onder vuur te liggen toen er in Londen werd geadverteerd met lagere huurprijzen in Nederland, in vergelijking met de exorbitante bedragen die in Londen gebruikelijk zijn. Amsterdam wilde zo werknemers lokken van bedrijven die wegens Brexit van plan waren te verhuizen.

Met de verhuizing van het Europese Medicijnagentschap EMA waren in 2017 bijvoorbeeld negenhonderd goedbetaalde banen gemoeid. Deze werknemers wonen sinds vorig jaar, toen EMA de sleutels van het tijdelijke onderkomen in Amsterdam in ontvangst nam, in de hoofdstad. Daarnaast brengt de vestiging van EMA in Amsterdam buitenlands bezoek met zich mee: jaarlijks zo'n 35 duizend mensen. 

Meer over Nederlandse bedrijven en de Brexit:

Hoewel bij de toewijzing van het EU-geneesmiddelenbureau aan Amsterdam in 2017 het lot uiteindelijk besliste, heeft Nederland in de aanloop niets aan het toeval overgelaten. Lees deze reconstructie van een goed doordachte campagne.

Niet alle bedrijven vertrekken naar Amsterdam. In het Engelse dorpje Glemsford sluit een Philips-fabriek. Brexit, zegt de één. Het verval begon eerder, zegt de ander. De winnaars wonen in het Friese Drachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden