Nieuws Ondernemers

Recordaantal bedrijfjes opgericht, vooral in het onderwijs

De florerende economie en positieve stemming heeft vorig jaar geleid tot een recordaantal nieuwe bedrijven, voor het overgrote deel eenmanszaken. Vooral het onderwijs is populair bij mensen om voor zichzelf te beginnen.

Vooral in het aanbieden van onderwijs zagen mensen vorig jaar kansen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag presenteert. Er werden vorig jaar 191 duizend bedrijven opgericht, het hoogste aantal ooit. Omdat ook veel bedrijven stopten (bijna 107 duizend) kwamen er vorig jaar per saldo bijna 85 duizend bedrijven bij. Dat is het hoogste aantal sinds 2007, vlak voor de kredietcrisis. In bijna alle gevallen (meer dan 90 procent) ging het om eenmansbedrijven.

Volgens CBS-deskundige Marjolijn Jaarsma vinden mensen het in goede tijden leuk om voor zichzelf te beginnen. ‘Een nieuwe uitdaging, niet meer bij een baas, flexibeler, dat soort overwegingen.’ Het aantal mensen dat zo’n bedrijfje naast een ‘normale’ baan heeft groeit, maar bij het gros is het bedrijf(je) nog de enige activiteit.

Vooral in het aanbieden van onderwijs (per saldo zevenduizend nieuwe bedrijfjes) zagen mensen vorig jaar kansen. Daarbij gaat het niet om reguliere banen voor de klas, maar om eenmansbedrijfjes op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs of bedrijfsopleidingen. Ook het beginnen van een rij- en dansschool was populair.

Verder kwamen er vorig jaar meer dan 14 duizend managementadviesbureaus bij, terwijl er bijna achtduizend stopten. Ook het aantal klusjesbedrijven in de bouw groeide (met bijna vijfduizend stuks) sterk. Dat geldt ook voor het aantal kunstbedrijven (eenpersoonszaken in de podiumkunsten) en het aantal webwinkels.

Volgens Jaarsma van het CBS kan het goed zijn dat het record van 2018 (bijna 85 duizend nieuwe bedrijven erbij) voorlopig stand houdt. Als de economie minder gaat draaien – en daar zijn steeds sterkere aanwijzingen voor – dan daalt het aantal mensen dat een bedrijfje begint, en groeit het aantal dat het voor gezien houdt als ondernemer. ‘Maar tot nu toe zien we zo'n effect nog niet in 2019’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden