Record aan dividend uitgekeerd

Aandeelhouders hebben vorig jaar 11 procent meer dividend uitgekeerd gekregen dan in 2013. Vooral in de Verenigde Staten en in de financiële sector. Dit jaar wordt een adempauze verwacht.

null Beeld afp
Beeld afp

Beursfondsen hebben hun aandeelhouders in 2014 een recordbedrag van 1.167 miljard dollar (1.022 miljard euro) uitgekeerd aan dividend. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2013. Dit blijkt uit een overzicht van de vermogensbeheerder Henderson Global Investors die sinds 2009 een berekening maakt.

De grootste stijging van de dividendbetalingen vond plaats in de VS. Daar ontvingen aandeelhouders 392 miljard dollar aan dividend, 52 miljard dollar meer dan in 2013. 'Het jaar 2014 was superieur voor beleggers die zich vooral op waarde-aandelen richten', aldus samensteller Alex Crooke van Henderson Global Investors.

Nederland heeft middenpositie

In Europa kregen aandeelhouders 364 miljard dollar aan dividenden. De stijging in het Verenigd Koninkrijk was met 31 procent aanzienlijk hoger dan die van 12 procent in de rest van Europa. Op het continent stegen de dividendbetalingen het meest in Scandinavië, Spanje en Zwitserland. Nederland nam met een stijging van 9,3 procent een middenpositie in. De dividendbetalingen van de Duitse en Italiaanse beursfondsen stegen het minst.

Ook in Japan werd meer dividend uitgekeerd. Alleen in de opkomende markten, waartoe ook Rusland behoort, liepen de betaalde dividenden met 12 procent terug tot 114 miljard dollar. De Russische bedrijven betaalden nauwelijks dividend. In Zuid-Afrika liep het bedrag met 11 procent terug. Alleen in China was sprake van een stijging van ruim 6 procent.

In de afgelopen vijf jaar zijn de dividenduitkeringen wereldwijd met liefst 60 procent gestegen. Dat was vele malen hoger dan de inflatie, de spaarrente en de mondiale economische groei. Volgens Henderson benadrukt dit het belang van zogenoemde waarde-aandelen (aandelen van bedrijven die hun winsten voor een deel via dividend uitkeren) boven andere beleggingen als groei-aandelen (aandelen van bedrijven die het van koersstijgingen moeten hebben), obligaties, goud en andere waarden.

Tien internationale bedrijven waren verantwoordelijk voor 11 procent van alle dividenduitkeringen - meer dan 100 miljard dollar. Daartoe behoorden oliemaatschappij Koninklijke Shell, telecombedrijf Vodafone, de banken HSBC en China Construction Bank en de ict-giganten Apple en Microsoft.

Top-20

De top-20 nam 18 procent voor zijn rekening. Van alle sectoren betaalden de financiële sector het meest aan dividend - bijna een kwart van het totaal - gevolgd door de olie- en gasindustrie. De mijnbouwbedrijven bleven ver achter. Zij betaalden voor het derde achtereenvolgende jaar minder dividend. 'Dit werd veroorzaakt door de geringe vraag naar grondstoffen door de stagnerende wereldeconomie', aldus het rapport.

Crooke verwacht voor 2015 een kleinere stijging. 'Ik denk dat we dit jaar rekening moeten houden met een adempauze.' Een van de oorzaken is de daling van de olieprijzen. Henderson acht het echter onwaarschijnlijk dat de grote olieconcerns van de westerse landen hun dividenduitkeringen zullen terugbrengen. Shell heeft dat nooit gedaan sinds de Tweede Wereldoorlog en Total nooit in de laatste veertig jaar.

Verwacht wordt dat bij dalende winsten de zogenoemde payout ratio (het deel van de winst dat naar de aandeelhouders gaat) wordt verhoogd. Wel zullen olieconcerns in opkomende markten mogelijk dit jaar minder dividend betalen.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden