Rechter vervolgt geen oliemaatschappijen

De Haagse rechtbank verwerpt het verzoek van vijftien boze transportbedrijven om oliemaatschappijen te vervolgen voor machtsmisbruik bij de vaststelling van benzineprijzen....

Het verzoek tot strafvervolging was in december 2000 door de transportbedrijven ingediend, vlak nadat het Openbaar Ministerie (OM) had afgezien van vervolging van grote benzineverkopers zoals Shell. De verzamelde bewijzen van de Economische Controle Dienst (ECD) over de periode 1996 en 1997 waren volgens het OM onvoldoende voor een veroordeling.

De rechtbank constateert nu dat 'niet is uitgesloten' dat 'sprake is van een door beklaagden begaan strafbaar feit'. De NMa is nu echter 'beter geëquipeerd en in staat slagvaardiger op te treden dan het strafrechtelijk apparaat'. De rechtbank vindt bovendien dat de mogelijk te hoge benzineprijzen een 'gering gemeenschapsbelang' heeft en niet 'binnen redelijke termijn' voor de rechter gebracht kan worden.

Advocaat J. Vallenduuk is namens de transportbedrijven teleurgesteld over de uitspraak. 'Ruim anderhalf jaar is nagedacht over ons verzoek, waarna nu wordt vastgesteld dat de zaak al verouderd is. Dat is de omgekeerde wereld.'

De NMa poogt inmiddels al de marktmacht van oliemaatschappijen in te dammen. De kartelautoriteit heeft in een tussenrapport vastgesteld dat de bedrijven de prijzen kunstmatig hoog houden. Begin volgend jaar komt de NMa met zijn eindoordeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden