Rechter vernietigt naheffingen zwartspaarder

In de strijd tegen de zwartspaarders moet het ministerie van Financiën een forse nederlaag verwerken. De rechter vernietigt de belastingsaanslag van een vermeende zwartspaarder omdat het ministerie weigert te zeggen wie de tipgever is die de informatie voor die aanslag heeft geleverd. Het Hof vindt die weigering onrechtmatig.

null Beeld anp
Beeld anp

De zaak bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kreeg eind november vorig jaar veel aandacht. Toen deed de president van het Hof, Fred van der Winkel, aangifte tegen het ministerie - een hoogst ongebruikelijke zet.

Dat de belastinginspecteur de naam van de tipgever weigerde te noemen, is de instructie van Financiën, stelde Van der Winkel. Het zwijgen en de ministeriële opdracht daartoe zijn strafbaar. Deze zaak loopt nog. Het meest waarschijnlijke scenario is dat die alleen de ambtelijke top raakt. Minister Dijsselbloem of staatssecretaris Wiebes komen alleen voor de rechter als de Tweede Kamer en de regering dat willen.

Dat zwijgen niet mag, bevestigt het Hof nu in zijn uitspaak. Een belastinginspecteur - een overheidsdienaar - hoort zonder meer te doen wat de rechter beveelt. Dat bevel was eerder al bij de rechtbank gegeven: noem de naam van de tipgever.

Geen verweer

Het Hof vindt dat de erfgenamen van de vermeende zwartspaarder zich niet kunnen verweren tegen de beschuldiging dat de ruim 1 miljoen gulden die in 1996 op de Luxemburgse Rabo-rekening van hun vader zou staan, zwart geld is. Daarvoor is volgens de rechter de identiteit van de tipgever nodig.

Volgens de fiscus zijn de erfgenamen zelf ook zwartspaarders. 'Maar dat staat hier los van', zegt hun Nijmeegse advocaat Mark Hendriks. 'Mijn cliënten zijn vooral opgelucht dat alles nu van tafel is, want het was een grote ellende. Ze konden geen kant op met hun verweer.'

Volgens Hendriks kunnen uit deze uitspraak nieuwe rechtszaken volgen. Belastingplichtigen die hebben toegegeven zwart geld te bezitten en mogelijk een boete hebben betaald, kunnen bij de rechter claimen dat ze door de fiscus verkeerd zijn voorgelicht. Om dat vast te stellen zou dan de naam van 'hun' tipgever bekend moeten worden gemaakt.

Minister Jeroen Dijsselbloem wordt door het hof verdacht van het beïnvloeden van getuigen in de rechtszaak. Beeld epa
Minister Jeroen Dijsselbloem wordt door het hof verdacht van het beïnvloeden van getuigen in de rechtszaak.Beeld epa

Anonieme tipgever betaald

Uniek aan de zaak is dat de anonieme tipgever is betaald voor zijn informatie, hoewel die mogelijk illegaal is verkregen. Dat bedrag is bovendien gerelateerd aan de opbrengst voor de schatkist. De tipgever verkocht een lijst met, naar nu blijkt, 69 namen, waarvan bij 61 vaststond dat het om zwart geld ging. De 'zwartspaarder' over wie de uitspraak van maandag ging, zat niet bij de 61, wel bij de 69.

Wat het ministerie van Financiën betreft is daarmee de betrouwbaarheid van de lijst aangetoond. Die van de tipgever acht het departement niet relevant. Daarom is Financiën 'teleurgesteld' in de uitspraak. 'Het lijkt er nu op dat de naam van een tipgever belangrijker is dan de strijd tegen zwartgeld en belastingontduiking', stelt een woordvoerder. Het ministerie en de Belastingdienst gaan daarom in cassatie bij de Hoge Raad.

Financiën verwacht echter geen precedentwerking. Alleen in zaken waarbij betwist wordt of sprake is van zwart geld, zou de uitspraak van dinsdag een rol kunnen spelen. Maar in het overgrote deel van de gevallen staat vast dat er zwart geld in het spel is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden