Rechter verbiedt uitgave kritisch boek over Rabo

Nederland is een verboden boek rijker. De rechtbank Den Haag oordeelde vrijdag dat in het boek De verpanding, over de Rabobank, de namen van individuele bankmedewekers niet hadden mogen worden afgedrukt. Daarom moet de uitgever het boek uit de handel nemen en mensen die het al hebben gekocht oproepen het terug te sturen in ruil voor het aankoopbedrag.

null Beeld anp
Beeld anp

De verpanding - Kunst verdwijnt, waar Rabo verschijnt beschrijft het faillissement van twee afzonderlijke ondernemers in de kunst en hun ervaringen met de afdeling bijzonder beheer van de Rabobank. 'Alles lijkt geoorloofd in de jacht op de kunstwerken', meldt de achterflap. Het boek werd geschreven door de freelance journaliste Paulien Derwort in opdracht van de Stichting Restschuld Eerlijk Delen (RED) die zich inzet voor mensen die door schulden bij een bank in financiële problemen zijn gekomen.

In een brief aan bestuursvoorzitter Wiebe Draijer schreef RED-voorzitter Sven-Ake Hulleman begin dit jaar dat de 'bizarre zaken eigenlijk neerkomen op kunstroof' en in boekvorm zullen verschijnen. Maar dat 'alles echter ook in rust besproken en opgelost kan worden'. Hulleman nodigde Draijer uit om eens over de inhoud te komen praten, maar stelde tegelijkertijd dat de inhoud van het boek wat hem betreft vast stond. Rabo besloot daarop dat het geen zin had om nog in gesprek te gaan en beoordeelde het boek als chantage.

Toen de bank later een concept van het boek kreeg toegestuurd, sommeerde Rabo Hulleman om de namen van individuele medewerkers te verwijderen. Omdat het een inbreuk zou zijn op hun privacy. Dat weigerde de stichting en op de website keerdebank.nl, die half maart samen met het boek het levenslicht zag, werd ook een gesprek tussen een van de ondernemers en een medewerker van Rabo gepubliceerd. Daarop volgde vorige week het kort geding.

'Boos en gegriefd'

Tijdens de zitting vorige week verklaarde een van de medewerkers dat hij en zijn collega's 'boos en gegriefd' waren door het boek. Hij stelde dat bijzonder beheer 'intensief werk is waar het uitvoeren van moeilijke besluiten onderdeel van is' en dat hij zijn werk doet 'in dienst van de Rabobank en niet als privépersoon. Het was volgens hem onacceptabel dat de naam van hem en zijn collega's met zoveel onjuistheid zo 'door het slijk wordt gehaald'. Daar gaat de rechtbank dus in mee.

In een reactie schrijft Hulleman vrijdag dat het verbod van De verpanding 'me sterk doet denken aan processen in het verleden, zoals de zaak tegen Gerard Reve'. Of hij het vonnis zal uitvoeren, laat hij in het midden. Wel stelt hij dat het boek 'feitelijk is uitverkocht' en 'het een felbegeerd collectorsitem is' en dat hij 'honderden extra verhalen' heeft ontvangen over de afdeling bijzonder beheer van de Rabobank: 'in de volksmond ook wel de bloedhonden genoemd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden