Rechter verbiedt soepele regels voor landbouwgif

De rechter heeft vrijdag de soepele toepassing van het bestrijdingsmiddel chloorthalonil verboden. Het gebruik moet in overeenstemming zijn met de Bestrijdingsmiddelenwet....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

In 1995 werd de Bestrijdingsmiddelenwet van kracht, waarin staat dat stoffen beoordeeld moeten worden op milieucriteria. De wet gold niet voor vijftig bestrijdingsmiddelen waarover een jaar eerder een convenant was gesloten tussen de minister van Landbouw, de producenten van bestrijdingsmiddelen (Nefyto) en de Land- en Tuinbouworganisatie LTO.

In totaal worden in Nederland driehonderd bestrijdingsmiddelen gebruikt. De Zuid-Hollandse Milieufederatie heeft samen met de Stichting Natuur en Milieu de kwestie aangekaart bij het College van beroep voor het bedrijfsleven. Het ministerie wil nog geen commentaar geven op de uitspraak van de rechter. Het wil de 'complexe zaak' eerst bestuderen, zegt een woordvoerster.

Het eerste middel waarover de rechter zich vrijdag uitsprak is chloorthalonil, een schimmelverdelger waarvan volgens het CBS in 1995 zo'n 53 duizend kilo werd gebruikt. Er lopen nog vijftien processen voor de overige 49 stoffen. Omdat chloorthalonil model staat voor een hele reeks, zal de overige stoffen hetzelfde lot beschoren zijn, stelt de milieubeweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden