Rechter veegt megaschikking Uber van tafel
Een rechter in San Francisco heeft een streep gezet door de megaschikking van 100 miljoen dollar die taxidienst Uber in april trof met Californische taxichauffeurs. Volgens de rechter werd bij die overeenkomst de mogelijke hoogte van de claims onderschat.
De schikking was de uitkomst van twee collectieve rechtszaken die waren aangespannen door Uber-chauffeurs in Californië en Massachusetts. Zij vonden het oneerlijk dat ze door Uber werden aangemerkt als zelfstandig ondernemers en niet als werknemers, omdat ze daardoor minder arbeidsrechten genoten.
Behalve geld kregen de chaffeurs bij de schikking ook een aantal concessies van Uber. Zo mocht het bijvoorbeeld zijn chauffeurs niet meer zomaar 'ontslaan'. Die nieuwe rechten golden niet voor chauffeurs buiten Amerika. In ruil daarvoor mocht Uber de chauffeurs als zelfstandige werknemers blijven behandelen.
Onredelijk
De rechter oordeelt nu dat het door Uber geboden geldbedrag onredelijk is, en daarmee is de deal van tafel geveegd. Of de chauffeurs daarmee beter af zijn valt nog te bezien. Een beroepscollege heeft eerder al aangegeven dat zij mogelijk toch als zelfstandigen moeten worden gezien, wat zou betekenen dat Uber kan afzien van verdere onderhandelingen.
Uber heeft in een verklaring laten weten teleurgesteld te zijn in het oordeel van de rechter. Het overweegt nu andere mogelijkheden. Uber vreest dat door het toekennen van meer rechten aan werknemers de uitgaven dusdanig zouden gaan stijgen dat de plannen voor een beursgang in gevaar zouden komen.
Zelfrijdende auto
Klanten van taxidienst Uber kunnen vanaf eind deze maand in de Amerikaanse stad Pittsburgh een taxirit bestellen in een zelfrijdende auto. Het voertuig heeft wel een chauffeur, een technicus die in de gaten moet houden of alles goed gaat.
Lyft
Eerder dit jaar werd een vergelijkbare schikking die Ubers concurrent Lyft met zijn chauffeurs had getroffen eveneens door een rechter nietig verklaard. Toen het schikkingsbedrag werd verhoogd van 12,5 miljoen naar 27 miljoen dollar, ging de rechter alsnog akkoord.
Bedrijven als Uber en Airbnb zijn exponenten van de nieuwe economie, waarbij mensen diensten via een technologieplatform kunnen inkopen bij individuele aanbieders. De koppelsites krijgen een commissie, maar zijn niet verantwoordelijk voor de transactie.