Rechter: spaartaks is fair

De vermogensrendementsheffing die de fiscus oplegt is niet in strijd met Europese verdragen. Dat heeft de belastingkamer van de rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaald in een proefproces dat werd aangespannen door de Bond voor Belastingbetalers.

Beeld ANP

De heffing, ook wel 'spaartaks', gaat uit van een fictief rendement van 4 procent op vermogens boven een bepaalde drempel. Over dat fictieve rendement van 4 procent moeten spaarders en beleggers vervolgens 30 procent belasting betalen. In de praktijk is een vermogensrendementsheffing van 4 procent hetzelfde als een directe vermogensbelasting van 1,2 procent.

Het fictieve spaar- en beleggingsrendement van 4 procent werd de afgelopen jaren in werkelijkheid echter vaak niet gehaald, omdat de spaarrente veel lager was. De heffing is daarom volgens de klagers in strijd met het eigendomsrecht, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

Onhaalbaar

De rechtbank was het daar niet mee eens, omdat niet is bewezen dat het rendement van 4 procent voor particuliere beleggers volstrekt onhaalbaar is. Dat spaartegoeden geen 4 procent rendement opleveren is in dat verband niet voldoende, aldus de rechter.

De rechter boog zich over zaken waarin belastingplichtigen stelden dat in de jaren 2013 en 2014 het forfaitaire rendement van 4 procent te veel afwijkt van het rendement dat daadwerkelijk kon worden behaald. De Hoge Raad oordeelde eerder al dat de rendementsheffing in de jaren 2010 en 2011 niet in strijd is met het Europese verdrag. De Zeeuwese rechtbank zag geen reden om voor 2013 en 2014 anders te oordelen.

Proefprocessen

De zaak is hiermee nog niet afgedaan. Er lopen nog proefprocessen bij drie andere rechtbanken. De Bond voor Belastingbetalers gaat bovendien in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda . Uiteindelijk wil de bond de zaken over 2013 en 2014 ook voorleggen aan de Hoge Raad.

De vermogensrendementsheffing is met ingang van dit jaar gewijzigd. Er gelden nu drie schijven met verschillende belastingpercentages, voor vermogens van 25.000 tot 75.000 euro (fictief rendement 2,9 procent), tussen 75.000 en 975.000 euro (fictief rendement van 4,7 procent) en vanaf 975.000 euro (fictief rendement van 5,5 procent). Vermogens onder 25.000 euro zijn vrijgesteld van de spaartaks; de nieuwe tarieven gelden dus alleen voor bedragen boven dat bedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden