Rechter kraakt boetebeleid AFM
De hoogste rechter voor het bedrijfsleven maakt gehakt van het boetebeleid van de financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Naar nu blijkt heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vorige maand een uitspraak gedaan waarin het aangeeft dat de AFM onvoldoende scheiding maakt tussen opsporings- en strafzaken....
In de uitspraak wordt een boete voor Fortis vernietigd en geeft de rechter flinke kritiek op de toezichthouder. De raad van bestuur van de AFM heeft volgens het college een situatie laten ontstaan ‘waardoor tenminste de schijn is ontstaan dat niet met vereiste objectiviteit en onbevooroordeeldheid’ kon worden besloten over de bestraffing van een vermeende overtreding van Fortis Bank.
De AFM wilde vooralsnog niet reageren. ‘Wij bestuderen de uitspraak’, was het commentaar. Volgens het college was een voormalig bestuurder bij de AFM die verantwoordelijkheid droeg voor het opsporingsbeleid ook betrokken bij de beslissing om over te gaan tot vervolging. Dat was geen eenmalige vermenging maar de praktijk bij het AFM-bestuur, zo blijkt uit de uitspraak.
De uitspraken doet het college in een vonnis dat een boete van bijna 10.000 euro voor Fortis vernietigt. De boete werd in 2001 opgelegd wegens misstanden bij de beursgang van het bedrijf Via Networks. Na Fortis beboette de AFM zo'n 46 instellingen.
Wat de uitspraak betekent voor deze boetes is niet duidelijk. Het ministerie van Financiën neemt het oordeel van het college mee in de uitwerking van een nieuw boetebeleid voor financiële toezichthouders.