Rechter keurt flitsfaillissement goed

Rechter keurt het goed dat garnalen-pelbedrijf Heiploeg binnen een dag een doorstart maakte.

Een medewerker van Heiploeg vult een pelmachine in de fabriek in Lauwersoog.Beeld Karel Zwaneveld/Hollandse Hoogte

Er is niks mis met het flitsfaillissement van garnalenpelbedrijf Heiploeg, begin 2014. Volgens de rechtbank in Almelo is er bij dat faillissement geen misbruik gemaakt van de faillissementswet om een goedkope reorganisatie door te voeren. De vakbonden gaan in beroep tegen de eerste rechterlijke uitspraak over een flitsfaillissement.

Heiploeg in Zoutkamp ging failliet doordat het al jaren verlies leed en in 2013 nog eens een boete kreeg opgelegd van de Europese Commissie van 27 miljoen euro. De banken weigerden het bedrijf verder te financieren. Daarop vroeg Heiploeg om een pre-packprocedure, oftewel een flitsfaillissement. Daarbij wordt een beoogd curator aangewezen die wekenlang de tijd krijgt in stilte het faillissement én een doorstart voor te bereiden.

Gewone bedrijfsovername

Op 29 januari 2014 werd het faillissement uitgesproken, en om 3 uur in dezelfde nacht tekenden de curatoren voor een doorstart. Het bedrijf werd overgenomen door Parlevliet & Van der Plas, visserijconcern in Katwijk. Van de 300 werknemers mochten er 210 blijven, zij het tegen lager loon. Negentig werden ontslagen.

De vakbonden FNV en CNV besloten de doorstart aan te vechten. Zij stellen dat de overname door Parlevliet & Van der Plas moet worden gezien als een gewone bedrijfsovername. Dat betekent dat alle werknemers in dienst blijven met de zelfde arbeidsvoorwaarden. De koper zou alle 300 werknemers tegen de oude arbeidsvoorwaarden moeten betalen. De geëiste nabetaling zou Parlevliet & Van der Plas nu al naar schatting 4 miljoen euro kosten.

Juridisch gaat het geschil om de vraag of een flitsfaillissement wel kan worden gezien als een gewoon faillissement. Volgens de rechtbank wel. Het bedrijf is zonder twijfel rechtsgeldig failliet gegaan. En dat het als geheel is overgegaan in andere handen doet er volgens de rechtbank niet toe.

Niet wettelijk geregeld

Volgens de bonden is de hele flitsprocedure gericht op het voorzetten van de onderneming. Dan moet ook met de werknemers op die manier worden omgesprongen, zegt advocaat Anton Broos van de FNV. 'Dat is zo geregeld in een richtlijn van de Europese Unie. Het is de vraag of de manier waarop Nederland die richtlijn in zijn wetgeving heeft verwerkt, wel juist is. Daarom hadden we ook aan de kantonrechter gevraagd om die vraag voor de te leggen aan het Europese Hof van Justitie, maar dat heeft de rechter niet gedaan. In hoger beroep gaan we dat opnieuw vragen.'

Volgens Broos is de FNV niet tegen prepack bij faillissement. 'Maar dan moet het wel op een andere manier. Als een bedrijf zo doorstart, moet het wel worden aangemerkt als een gewone bedrijfsovername. Dat gebeurt ook in landen om ons heen na een faillissement. Als de koper dan van mensen af wil, moet hij daarna nog reorganiseren.'

Estro

De vakbonden procederen ook nog tegen een ander flitsfaillissement: dat van kinderopvangconcern Estro, dat in juli vorig jaar doorflitste als SmallSteps.

De prepackprocedure is in Nederland niet wettelijk geregeld. De meeste rechtbanken (faillissementen vallen onder de verantwoordelijkheid van rechtbanken) passen hem wel toe, maar sommige (zoals die van Almelo, die de uitspraak over Heiploeg deed) doen dat niet. Juridisch is de leemte opgevuld door de 'stille curator' in het prepack niet officieel te benoemen; dat gebeurt pas als het faillissement is uitgesproken. Bij de Tweede Kamer ligt inmiddels een wetsontwerp voor het prepack. Maar ook die wet zal aan het verschil van inzicht over de rechtspositie van werknemers, niets veranderen, zegt advocaat Broos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden