Rechter: De Lotto kreeg op onjuiste wijze vergunning
De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft vorig jaar in strijd met Europese regels onderhands een vergunning gegeven aan kansspelaanbieder De Lotto. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Den Haag.
Volgens de rechter was de procedure waarin de vergunning werd verleend niet transparant en zijn concurrenten van De Lotto onterecht buitenspel gezet. De rechtbank deed de uitspraak vorige week vrijdag in een door buitenlandse gokbedrijven aangespannen zaak tegen de kansspelautoriteit.
De toezichthouder in de gokbranche had 'een transparante gunningprocedure moeten voeren en andere geïnteresseerden de mogelijkheid moeten bieden mee te dingen naar de vergunning', aldus het vonnis. De vergunning van de Lotto wordt niet opgeschort.
De gokmarkt is al jaren het toneel van een felle strijd tussen Nederlandse aanbieders en buitenlandse gokbedrijven die willen toetreden. Ondanks gerechtelijke uitspraken in het voordeel van de buitenlandse bedrijven, heeft de overheid de markt tot op heden gesloten gehouden. Een van de redenen daarvoor is dat de sport en goede doelen in grote mate afhankelijk zijn van het geld van de Nederlandse kansspelaanbieders.
Dat de KSA geen openbare en transparante gunningsprocedure heeft gedaan, was in opdracht van toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.
De huidige wet op de kansspelen stamt uit 1964, toen de gokwereld nog overzichtelijk was. Sinds 1974 is de Lotto, waarbij balletjes met nummers worden getrokken, een van de vergunninghouders. Onder druk van Europese regelgeving worden facetten van de oude wet nu herzien, waardoor de toekomst van sommige vergunninghouders op het spel komt te staan. In juni stemde de Tweede Kamer nog in met het legaliseren van online gokken.
Het vonnis is een tweede tik op de vingers van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de KSA binnen een paar weken. Eerder deze maand oordeelde een rechter al dat de vergunning voor weddenschappen op paardenrennen op onjuiste wijze is verstrekt. Advocaat Justin Franssen, expert in kansspelwetgeving: 'Er ligt een overweldigende hoeveelheid rechtspraak. Het wordt tijd dat daar wat mee wordt gedaan. Dat had al veel eerder moeten gebeuren.'
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst een in reactie naar de KSA. 'Het is aan hen om gevolg te geven aan de opdracht die de rechtbank heeft gegeven dan wel in beroep te gaan.' De KSA laat weten de uitspraak nog te bestuderen.